Őszi madaras teendők

Az első csípős őszi reggelek a tél közeledtére figyelmeztetnek bennünket. Bár napközben még élvezzük a kellemes, simogató napsütést, de esténként már jól esik a kandalló mellett üldögélve teát szürcsölgetni. Ez az időszak felkészülés az állatok számára is a közelgő hideg napokra. Az alábbiakban végig nézzük, mi hogy segíthetünk nekik átvészelni a fagyos napokat.


Ha nincs megfelelő fánk, az odút a falra is helyezhetjük

Odútakarítás és kihelyezés- legjobb időpont az ősz

 A hazánkban fészkelő legtöbb kistestű madár évente 2, vagy akár 3 fészekaljat is rak, amihez jó szülőkhöz méltón minden alkalommal új fészket készítenek. Az ehhez szükséges fészekanyag egy idő után megtölti az odút, ami megakadályozza annak rendeltetésszerű használatát. Amennyiben a nyár folyamán elmulasztottuk a kertünkben levő odúk takarítását, úgy ezt szeptember- október hónapban mindenképpen tegyük meg. Az odúkat ugyanis nem csak költésre, hanem a hideg, fagyos téli éjszakákon menedékhelyként is használják a madarak.

Odúkihelyezés 3 aranyszabálya

Ha még nem rendelkezünk mesterséges odúkkal kertünkben, de szeretnénk, hogy tavasszal az iskola- vagy magánkertben költésre alkalmas helyet találjanak a madarak, akkor az odúkihelyezésre is legjobb időpont a szeptember- november hónap.

A kihelyezésnél figyeljünk arra, hogy az odúk nyílása soha ne észak felé nézzen, hisz ezeknél nagyobb a beázás esélye, és a hideg szél negatívan befolyásolja az odúk klímáját. Különösen igaz ez hideg téli éjszakákon, amikor a cinegék előszeretettel keresik fel az odúkat, hogy abban összebújva vészeljék át a zord időket.

A különböző odútípusokat különböző magasságokba kell kihelyezni. A leggyakrabban használt A és B típusú odúknál ez a magasság 2-8 méter között ideális. Az odút drót, vagy kampó segítségével akasszuk fel egy erre alkalmas ágra. A madarak nem viszolyognak az imbolygó otthontól sem, ezért a felfüggesztésen túl más rögzítés nem szükséges.

Az év madara a Tengelic

Tengelic- az év madara 2017

 Az MME 1979. óta minden évben meghirdeti a lakosság körében méltán népszerű „év madara” szavazást. A 2017. év győztese, a házi verebet és az erdei fülesbaglyot kenterbe verő tengelic lett. Az év hátra lévő időszakában az MME szakmai stábja elkészíti a fajt bemutató anyagokat, illetve kidolgozza azokat az ajánlásokat, amikkel a lakosság, a közterületi zöldfelületeket kezelő állami és önkormányzati szervezetek, cégek segíthetik a fészkelőállomány védelmét – különösen a lakott területeken.

A „Zöld út” lágyan kanyarog a kúriák és rétek között

Tengelic, mint túracélpont

Talán kevesen tudják, de hazánkban nem csak az egyik legszínpompásabb madarunk, hanem egy tolna megyei település is a Tengelic nevet viseli. A falu, melynek címerében a tarka tollazatú madár az ott élők sokszínűségét szimbolizálja, 6 kastéllyal, illetve kúriával büszkélkedhet. A faluban 2014-ben átadott „Zöld út” a megkopott dicsőségű kúriák és a környék nevezetes élővilága közt kanyarog. Az épített örökségen túl megismerhetjük a Natura 2000 részét képező tengelici réteket, ahol még ürgékkel is találkozhatunk, de az egzotikusan csengő Pókbangós rétre is eljuthatunk. További információk a település honlapján: www.tengelic.hu