A német nagybani piacokon 5,4 Euróért, azaz kb. 1700 Ft-ért adják kilóját, pedig ha valahol megtelepszik szinte kiirthatatlan. Egyébként patakok, folyók mentén, de az erdőszéleken és legelőkön is megtaláljuk. Az összes európai uniós terméskínálatának a felét Magyarország adja és körül-belül 10 ezer tonnát exportálunk évente belőle.

Gyökér!

Na nem szitkozódni szeretnénk, hanem ennek az értékes növénynek a lényege a gyökérzete. Bár a XIV–XV. századból fennmaradt feljegyzések szerint a németek és a lengyelek fogyasztották a torma levelét is, mára ez nem jellemző. A gyökérzet abban különleges, hogy sűrűn helyezkednek el rajta a járulékos rügyek, ezekből hajtás és gyökér is képződhet attól függően, hogy melyik póluson helyezkednek el. A tormának főgyökere (rizómája), oldal- és talpgyökere van, a talpgyökereken pedig első-, másod-, harmadrendű gyökerek képződnek. A termesztés szempontjából az oldalgyökerek hátrányosak, mert gátolják a főgyökér kifejlődését. Szaporítani az talpgyökerekből kifejlett mellékgyökerekkel lehet dugványozással, ha azok elérik a 20cm hosszúságot. A növény egyébként nagy lombozatot fejleszt, amelynek tömege nagyjából megegyezik gyökérzetének a tömegével.

A torma hajtása és gyökere (Forrás: Géczi László- A torma termesztése)

Legalább akkora lombot növeszt,mint gyökeret (Forrás: szon.hu)

Termesztés

A torma termesztése a gépiesített mezőgazdaságban is viszonylag sok kézi munkát igényel. Régen az ültetést és a rizóma kiemelést is kézzel végezték. Aki már próbált kiásni tormát, az tudja, hogy gyötrelmes küzdelem, nehezen adja meg magát. Június elején az elültetett növények hajtásait ki kell válogatni, „fejelni” kell, hogy a legerősebb tudjon tovább fejlődni. Ezenkívül a dugvány körül a talajt ki kel bontani, hogy a 8-15cm mélységben előtörő gyökereket is eltávolítsuk. Ha ez a nyakgyökerezés elmarad, másodosztályú árut termesztünk.

A torma fogyasztása

A reszelt torma a légúti megbetegedések egyik legjobb gyógyszere. Csípős ízét allil-mustárolaj vegyületei adják, ezek tisztítják a száj és a torok melléküregeit. Ismert még emésztésre gyakorolt jótékony hatása különösen nehéz húsételek mellett. A gyerekek nem igazán ismerik, de ez megbocsátható, hiszen csíp, de ha a felnőttek fogyasztják előbb-utóbb ők is ki fogják próbálni.

A tormában a csípősségért felelős egyik legnagyobb mennyiségben előforduló mustárolaj az allilizotiocianát.  Nyugaton a csípősebb fajtákat keresik. A Dán (vagy Danvit) torma allilizotiocianát tartalma egy vizsgálat szerint 32%-kal alul marad a Magyar (Debreceni édesnemes tájfajta) tormához képest.

Kézi és gépi termesztés (Forrás: Géczi László- A torma termesztése)

Recept: Frissen reszelt pikáns ecetes torma

A friss reszelt tormát almahússal keverjük össze, szórjuk meg kevés törött borssal. A felöntőlébe tegyünk citromlevet és tejszínt. A forgatást, keverést gyorsan végezzük az összetevők barnulásának elkerülésére. Főtt marhahúshoz, sonkához, kolbászhoz, tengeri halakhoz tálaljuk.

Segíti az emésztést a torma

2017-03-23