Egy éve indult útnak Iskolakert Programunk, azóta nagy örömünkre egyre másra épülnek a kisebb-nagyobb kertek. Röviden összefoglaltuk történetünket, összegyűjttöttük az eddig megvalósult iskolakerteket, mindegyiknek megvan a maga története. Ugyanúgy ahogy nekünk is. 

Bálint Gazda a kezdeti inspiráción túl konkrét segítséges nyújtott a tervezés, kivitelezés során adott hasznos tanácsaival. Megismertette velünk a magaságyás általa is már a 80-as évektől alkalmazott módszerét.

Közös munka eredményeképpen megvalósult iskolakertünk a XVI. kerületi Bornemisza Péter Gimnáziumban. Az épület régen orosz laktanyaként funkcionált, ezért az udvara nehezen művelhető, kihasználatlan terület volt. A magaságyásokkal és az egyéb eszközökkel mindez hasznossá válhatott.

Egy iskolakert tervei

Nagyváradi Ovikertünk is megvalósult

Idén valósult meg nagyváradi projektünk is, ahol ez a kis Óvodakert épült. Ezek még a beköltözés előtti állapotok, még várják az ágyások a növényeket. Köves, törmelékes talajra is nagyon jó megoldás a magaságyás, így még egy ilyen terület is zöldbe borítható!

Partnereink a programban

Máté Bencével közösen kifejlesztett mYnest nevű természetfotós madárlesünket továbbfejlesztettük, ami az iskolakertbe is jól beilleszthető oktatóeszköz. A növények mellett az állatokkal való kapcsolatot is erősíti. Ebben az MME is támogat bennünket.

mYnest- Füvészkert, kamerákkal, rovarhotellel, harkályfával és madáretetővel felszerelve

mYnest madármegfigyelő állomás épült a Füvészkertben, a Herman Ottó Intézetben, a Fővárosi Állatkert Margit-szigeti Állatsimogatójában, a Sasközpontban , a Hiúz Házban Királyréten és több más helyen.

Már folyik a munka a Zöldliget Óvodában is!

A 18. kerületben épült szintén ez az óvodakert két kisebb helyszínen egy tavaszi önkormányzati pályázat osztott megnyerése után. Az óvodában már régóta odafigyelnek, hogy a gyerekek megismerjék a növényeket és állatokat, saját teknős-tóval,  tanösvény elemekkel és sok mozgásfejlesztő eszközzel büszkélkedhetnek. A másik Óvodakert az előző hírlevélben bemutatott Kerekerdő Óvodában épült.
A Madárbarát Óvoda illetve Kert címmel is büszkélkedhetnek, valamint 2008-ban az óvoda és tagóvodája elnyerte a Környezetvédelmi és Vízügyi valamint az Oktatási és Közművelődési Minisztérium által kiírt pályázatán a „Zöld óvoda” címet.

Egyik iskolai csoportunk!

Fejlesztjük Nádland tanösvényünket is, ahol bemutató foglalkozásainkat is még nagyobb helyen szeretnénk tartani. Már működik egy rovarhotelünk, két kerti tavunk és egy emelt szintű kerti tavunk. Ismét tervezünk gabonát vetni, és télre természetesen már kiraktuk etetőinket, komposztálónkban sünmenedéket rejtettünk el. Nagy álmunk az is, hogy virágokkal mérhessük az időt, de erről majd később írunk…
A Madárbarát Óvoda illetve Kert címmel is büszkélkedhetnek, valamint 2008-ban az óvoda és tagóvodája elnyerte a Környezetvédelmi és Vízügyi valamint az Oktatási és Közművelődési Minisztérium által kiírt pályázatán a „Zöld óvoda” címet.

Őszi foglalkozásunk videója!

Letölthető anyagok

Brosúra az eddig megvalósult projektjeinkről

Az Iskolakert Program bemutató anyaga az eszközeinkről és kutatásainkról