Iskolakert, óvodakert, tankert eszközök

Ezeket az iskola- és óvodakerti eszközöket a fellelhető magyar és nemzetközi szakirodalom alapján, illetve saját tapasztalatok szerint fejlesztettük. Gyártásuknál a minőségre helyeztük a hangsúlyt, így tömörfából, és megfelelő anyagokkal kezelten készülnek. Megvásárlásukkal azon túl, hogy általuk intézményük egy esztétikus, hosszú távon fenntartható, a gyermekek környezeti nevelését elősegítő eszközzel bővül, a Zöld Egyesület Iskolakerteket népszerűsítő munkáját is segíti.

Eszközeink aktuális árlistáját kérésére elküldjük.

Komplex iskola- és óvodakertekről képes bemutatókat kivitelező partnerünk oldalán olvashat: www.3bline.hu

Az  eszközök elsődleges funkciójukon túl sokkal komplexebb szerepet is betölthetnek. Ezeket kis ikonokkal jelöljük az egyes eszközöknél, bővebb magyarázatuk itt található:

A hagyományos “előadásos” ismeretátadást felváltja a megfigyeléssel, saját tapasztalatszerzéssel történő tanulás. A határozottan elkülönülő életterek, élőhelyek a megfigyelhető fajok, és a hozzájuk kapcsolódó jelenségek még szélesebb skáláját adják, így velük tovább bővíthető az ismeretanyag.

A víztakarékosságot, a hulladékok csökkentését és újrahasznosítását, a környezetbarát megoldásokat kezdettől fogva integráltuk a programunkba, mint ahogy a megújuló energiaforrások hasznosítása és bemutatása is egyre nagyobb szerepet kap a szemléletformáló eszközök tervezésében.

Az iskola- vagy óvodakertben az élet mindig közösségben zalik, ezáltal fejlődnek a társas képességek, a csapatmunkában történő együttműködés közben javul a gyerekek egymással és a felnőttekkel való kapcsolata. Ugyanakkor az is megvalósítható, hogy a kert a közösség számára a felüdülés, a rekreáció helye is legyen.

iskolakert

A gyakorlati kertészkedés egyben értékteremtéssel járó folyamat, amely lehet játékos, de ugyanakkor munka is. Az iskola-, vagy óvodakertben olyan környezetet biztosítunk, ahol a gyerekeknek amellett, hogy akadályokat, nehézségeket is le kell küzdeniük,  viszont megtapasztalják, hogy az erőfeszítésük megtérül.

A környezeti nevelésben az élménycentrikusság nem csak a nagyon kellemes események megtapasztalását tűzi ki célul, hanem azt, hogy az esemény tudatossá váljon, a tapasztalás szemléletessé, így közvetlenül segítse a gondolkodást és az ítéletalkotást.

Magaságyások és kiegészítőik

Prémium magaságyás

Prémium minőségű, biokezelt, tömörfa magaságyás. A magaságyás deszkázata hőkezelt borovi fenyőből készül, melynek keretéhez masszív tölgyoszlopokat választottunk, hogy ne csak a külső, hanem a belső felület is időjárásálló legyen, és feltöltött állapotban is stabil maradjon. A tölgyoszlopok földdel érintkező felületét postsaverrel kezeljük, hogy biztosan ellenálljon a földben levő mikroorganizmusoknak. A láda belső oldalát víz és légáteresztő geotextíliával fedjük. A kezeléséhez olyan anyagokat használunk, amelyek nem mérgezőek, így ehető, konyhakerti növények is termeszthetőek benne. A terméket lapra szerelve, előfúrva, a szükséges rozsdamentes csavarokkal és szerelési rajzzal együtt szállítjuk, illetve kérés szerint telepítjük, feltöltjük. A fotón a felületkezelt és feltöltött változat látható. Az ágyás két féle magasságban kérhető: a 120x180x65 cm iskolás méret, az alacsonyabb változat 45 cm, amely inkább így óvodásoknak is alkalmas! Egyéb kiegészítőkkel (pl óvodai csoport-jelek), díszítéssel (pl kalocsai motívum, feliratok) is ellátható, amelyekkel még kedvesebbé tehetjük a gyerekek számára.

[layerslider id=”3″ /]

Fóliasátor magaságyásra

Fóliasátor alatt a növények már koratavasszal nőni kezdenek, gyorsan fejlődnek a megfelelő hőmérsékletet és párát biztosító fólia alatt. Korai szüretelést tesz lehetővé és megnöveli az érési időszakot.

Bemutatóasztalok és kiegészítőik

Hatszögletű demonstrációs asztal

Iskolakertekhez, kertpedagógiai foglalkozásra ajánlott egy olyan felület kialakítása, ahol a növény jól bemutatható, mindenki számára jól látható vagy körbeállható. Rovar és gombaölő szerrel magas nyomáson telített, tömör borovi fenyőből készült. A képen a festett kivitel látható, de natúr színben is kérhető.

Anyaga: rovar és gombaölő szerrel magas nyomáson telített tömör borovi fenyő, amelyet kérés szerint két rétegben festett

Mérete: ø105 cm.

[layerslider id=”4″ /]

Munkaasztal

Prémium minőségű kerti munkaasztal tömör, telített borovi fenyőből. Feldolgozáshoz, előkészítéshez, vagy ajánlott kertpedagógiai foglalkozásokra. A nagyméretű rakódófelületet kiegészíthetjük kerti csappal, mosogatóval. Az alsó polcokon elhelyezhetjük a kerti sütéshez, vagy a palántázáshoz szükséges eszközöket is. Az oldalsó rézborítás nem csak patinás jelleget kölcsönöz, hanem megóvja a terméket a felázástól. A fotón a festett és kiegészítőkkel felszerelt változat látható, de kérhető natúr színben is.

Anyaga: gomba és rovarkár ellen kezelt tömör borovi fenyő amely kérés szerint két rétegben festett

Mérete: 167x69x80 cm

[layerslider id=”5″ /]

Ülőhelyek

Szerszámtároló pad

Ez a masszív kültéri pad nem csak szép, hanem nagyon praktikus eleme lehet egy iskolakertnek, mivel tárolóként is szolgál. Felnyitható fedele alatt sok-sok kerti szerszámot és homokozójátékot is elrejthet. Így a játékok vagy az eszközök mindig kéznél lesznek anélkül, hogy folyamatosan szem előtt lennének. Natúr vagy festett kivitelben.

Anyaga: Rovar és gombaölő szerrel magas nyomáson telített, tömör borovi fenyő, amely kérése 2 rétegben festett.

Mérete: 180x90x55 cm

[layerslider id=”6″ /]

Lócák

Hagyományos kiegészítői egy iskolakertnek a lócák, másnéven padok. A tömörfa lócák két féle kivitelben kérhetőek, a Kis lóca a gyerekeknek kényelmes ülőmagasságú, a Nagy lóca pedig felnőttek, vagy iskolások méretének megfelelő. A képeken a festett verzió látható, de kérhető natúr színben is.

Anyaga: Rovar és gombaölő szerrel magas nyomáson telített, tömör borovi fenyő, amely kérése 2 rétegben festett.

Mérete: Kis lóca: 120x27x35 cm, Nagy lóca: 160x27x35 cm

[layerslider id=”7″ /]

Rönk bútor garnitúra

Ez a kültéri összeállítás 6db rönkülőkéből és 2db hosszában félbevágott farönkből áll, így egyszerre akár tizennyolc gyermeknek is biztosít ülőhelyet, de akár egyensúlyozó pályaként is funkciónálhatnak.

Anyaga: Rovar és gombaölő szerrel magas nyomáson telített, tömör borovi fenyő, amely kérése 2 rétegben festett.

Mérete: félrönk pad (2db): ø30; 210 cm hosszú, ülőkék (6 db): ø20;43 cm magas

[layerslider id=”8″ /]

Piknik asztalok

A kerti foglalkozások egyik elengedhetetlen kelléke ez a magas nyomáson telített tömör fenyőből készült, rendkívül masszív, 2 pados piknik asztal. Két méretben készül: a Gyerek piknik asztal 4-6 gyermek számára nyújt kényelmes ülőhelyet, a Felnőtt piknik asztal pedig ugyanennyi felnőttnek. Festett vagy natúr változatban is kérhető, sőt egyedi, vidám színekben is rendelhető! Igény szerint összeszerelt vagy lapraszerelt változatban.

Anyaga: Rovar és gombaölő szerrel magas nyomáson telített, tömör borovi fenyő, amely kérése 2 rétegben festett.

Mérete: Gyerek piknik asztal: 90x90x60 cm, Felnőtt piknik asztal: 150x150x75 cm

[layerslider id=”9″ /]

Egyéb oktatóeszközök

Vizes biotóp – speciális magaságyás

A vizes biotóppal nagyon jól kiegészíthető az iskolakertben megismerhető élővilág, a vizes élőhely színesíti kertünket, különleges állatok találhatnak itt búvóhelyet. A vízinövények élővilága minden évszakban szép látványt nyújt, de csobogóval, díszkövekkel kiegészítve még kellemesebb.

Anyaga: Rovar és gombaölő szerrel magas nyomáson telített, tömör borovi fenyő, amely kérése 2 rétegben festett. Belseje tartós műanyag medence.

Mérete: 120x80x50 cm

[layerslider id=”11″ /]

Rovarhotelek

A rovarhotelbe olyan magányos méhek, más rovarok, lepkék és katicabogarak költöznek be, amik emberre, gyerekekre nem veszélyesek, viszont segítségével különleges mikro-világba tekinthetünk be. A fenntartása nem igényel karbantartását, természetes folyamatok tartják meg a szerkezet épségét, tisztaságát. Többféle méretben, kivitelben készülhetnek.

Anyaga: Rovar és gombaölő szerrel magas nyomáson telített, tömör borovi fenyő, amely kérése 2 rétegben festett. A fakkokba nád, és előre kilyukasztot fa elemek kerülnek.

Mérete: Nagy rovarhotel: 40x100x190 cm (Az eszközt biztonsági okokból rögzíteni szükséges)

[layerslider id=”20″ /]

Meteorológiai állomás – hőmérő házikó

Az időjárás megfigyelések fontos eleme lehet ez a kisméretű, kompakt meteorológiai állomás. A házikó kialakítása olyan, hogy a lamellák között természetes levegőáramlás biztosított és nem éri a belső teret direkt napsugárzás, ezért nem mutat hidegebbet sem melegebbet a benti hőmérő, mint a valós kinti hőérzet. Nyitható ajtóval, amely szimpla, illetve dupla lamellás kivitelben is rendelhető. Ajánlott eszközök (a meteorológiai állomás nem tartalmazza a mérőműszereket, azok külön rendelhetők):

 • Minimum/maximum hőmérő
 • Analog Barométer
 • Hagyományos hőmérő

Anyaga: Rovar és gombaölő szerrel magas nyomáson telített, tömör borovi fenyő, amely 2 rétegben festett.

Mérete: 81 x 67 x 250 cm

[layerslider id=”10″ /]

Oktatótáblák

A kültéri oktatótáblák képekkel ilusztrálva mutatják be a gyerekeknek az állat-, és növényvilág összefüggeit. Nagy ábrái és kiegészítő feliratai miatt óvodásoknak és iskolásoknak egyaránt ajánlott. Falra szerelhető, de igény esetén tartószerkezettel is rendelhető. A szett tartalma (5db tábla):

 • Gyümölcsök -zöldségek,
 • Madarak,
 • A tó partján,
 • Háziállatok,
 • Erdő

Anyaga: Kültéri, műanyag tábla nyomtatott grafikával.

Mérete: 70×100 cm/tábla

[layerslider id=”12″ /]

Interaktív táblák

Az interaktív táblák különösen alkalmasak arra, hogy élményszerűvé tegyék a foglalkozásokat. Forgatható, tologatható szerkezetüknek köszönhetően játékosan végezhetőek el a rajta szereplő feladatok, így könnyen megvalósítható a játszva-tanulni elv. Külön élményt nyújtanak az úgynevezett hangos táblák, amelyek gombnyomásra pl. madárhangokat adnak ki. Tábláink több témakörben, és több korosztály számára lettek tervezve, valamint kültérre és beltérre egyaránránt alkalmasak. Témák:

 • Mi fán terem a madárbarát kert (hangos tábla) – Madárhangos interaktív tábla
 • Figyeld meg kik élnek a talpad alatt – interaktív tábla a talajról tologatható figurákkal
 • Hogyan újúl meg a talaj? – interaktív tábla tologatható, forgatható elemekkel
 • Rendezzünk be egy madárbarát kertet – interaktív tábla tologatható, forgatható elemekkel
 • Fűszer és gyógynövénykert – sok szöveges és képes információt is tartalmazó interaktív tábla tologatható, forgatható elemekkel
 • Konyhakert – sok szöveges és képes információt is tartalmazó interaktív tábla tologatható, forgatható elemekkel
 • Gyógynövényes hatszögforgató
 • Kerti kalendárium – forgatható konyhakerti naptár

Anyaga: Kültéri viszonyokra tervezett műanyag tábla nyomtatott grafikával, fa kerettel.

Mérete: táblánként változó

[layerslider id=”13″ /]

Komposztáló

A komposztáló nem csak azért fontos egy iskola-, vagy óvodakert számára, hogy legyen hova gyűjteni a kerti hulladékot. Mint szemléltető eszköz (persze csak ha megfelelő módon használjuk) alkalmas a szerves anyagok körforgásának a bemutatására, a lebontó szervezetek megismertetésére, de még mint csalogató eszköz is lehet, ha például egy sün itt talál téli alvóhelyet. Emelett a szerves hulladékkezelés fontos szemléletformáló eszköze. Lapra szerelt verzió.

Anyaga: fenyő lécezet, kezelt kivitel

Mérete: 120x120x110 cm, kapacitás 1300 l

[layerslider id=”15″ /]

Madárbarát eszközök, élőhelyek, csalogatók

A madárbarát kert eszközeit nem nélkülözheti egyetlen iskola-, vagy óvodakert sem. A madáretetőkkel, itatókkal, odúkkal nem csak szárnyas barátainkat segítjük, hanem megfigyelésükre is nagyobb lehetőséget biztosítunk. Hasonló szerepet játszik a többi természetbarát eszköz is, mint a sün-menedék vagy a béka-vár. Az általunk fejlesztett, speciális madárles-játszótorny, fantázianevén mYnest detektívüvegének köszönhetően rejtve figyelhetik meg a legkisebbek is a kert madarait, de ha úgy tartja kedvük, akkor csúszdás játszótoronyként használják.

További információt a mYnestről, és más játékos madárismereti eszközökről a www.mynest.hu oldalon talál.

[layerslider id=”14″ /]

Hasznos kerti eszközök

Pergola, és gravírozott tábla

A tömör fából készült pergola nem csak dísze lehet egy iskola-, vagy óvodakertnek, hanem kapuként is funkcionálhat. A bejárati funkciót tovább erősítheti a pergolára felszerelhető díszes gravírozott tábla (pl. Iskolakert felirattal). Oldalai befuttathatók dísz- vagy haszonnövényekkel.

Anyaga: Rovar és gombaölő szerrel magas nyomáson telített, tömör borovi fenyő, amely 2 rétegben festett.

Mérete: 183x64x280 cm

[layerslider id=”16″ /]

Virágládák

Lekerekített széleivel játszóterekre, iskola-, vagy óvodaudvarokra is ajánlott a tömör borovi fenyőből készült virágláda. Természetes fa felületével önmagában is bármelyik kertnek dísze lehet, futtatóráccsal, és természetesen virágokkal kiegészítve pedig becsesebbé váik.

Anyaga: Rovar és gombaölő szerrel magas nyomáson telített, tömör borovi fenyő, amely kérésre 2 rétegben festett.

Mérete: Hatszögletű virágláda: ø86 cm

[layerslider id=”17″ /]

Hulladéktárolók, kukatárolók

A hulladékok kezelése, tárolása minden kert, udvar kicsi, de annál fontosabb feladata. Nincs rosszabb, mint egy szépen beültetett ám szemetes kert. A kültéri hulladéktároló fából készül, így illeszkedi a kert többi fa elemeihez. A kukatároló a műanyag kukák elrejtésére alkalmas, a tároló íves teteje felnyitható, lánccal együtt nyitja a kuka tetejét is. Az ajtó nyitásával a kuka kivehető.

Anyaga: Rovar és gombaölő szerrel magas nyomáson telített, tömör borovi fenyő, amely kérésre 2 rétegben festett.

Mérete: Kukatároló: 77x125x84 cm

[layerslider id=”18″ /]

Gumiburkolat, gumifigurák

Bár a kerthez a legjobban a természetes fa anyaga illik, ennek felhasználási lehetőségei korlátozottak. A talaj burkolása például sok helyen megoldandó kérdés az intézményekben, hiszen az intenzív használat miatt a fű kikopik, és marad a föld, a sár. Emelett sok udvaron játszóeszközök is helyet kapnak, amelyek alá ütéscsillapító burkolat szükséges. Erre nyújt megoldást a gumiburkolat, amely amellett hogy egy környezetbarát anyag (mert az autógumi újrahasznosításából készül) ütéscsillapító is. Ráadásul a legújabb technológiáknak köszönhetően színes, figurákkal komponált kivitelben is megoldható, így akár önmagában is játszó-felület, sőt ha elég kreatívak vagyunk, még környezeti nevelési funkciót belecsempészhetünk. Vannak (szintén újrahasznosított gumiból) 3D figurák, formák is, amelyekkel például egyensúlyozó pályát is lehet építeni, így újabb fejlesztő funkcióval bővülhet a kert.

A gumiburkolatról részletesebb információt a www.3bline.hu oldalon talál.

[layerslider id=”19″ /]

Mezítlábas ösvény

A mezitlábas ösvény az iskola-, vagy óvodakertek egyik különleges eleme, mivel nem kifejezetten környezeti nevelési feladatot lát el, viszont az érzékelés egyik érdekes, látványos, játékos fejlesztő eszköze. Akár 15 féle, különböző textúrájú felületet is ki lehet alakítani, a kulé kavicstól a homokos felületen át a füves felületig. A gyerekek számára már önmagában is nagy élmény, hiszen számos anyag teljesen ismeretlen a mezitlábas talpnak, de akár egy tanösvény nyomvonalán is végigvezethet!

Anyaga: akár 15 féle különböző anyag fa gerendával elválasztva

Méret: igény szerint

[layerslider id=”21″ /]