Egy család, ami a legtöbb emberi fogyasztásra alkalmas fajt tartalmazza, 95 nemzetségben 950-980 faj. Amellett, hogy ehetők, ámulatba ejtő, bizarr formájú és méretű terméseket produkáló növények, ezért dísznek is használjuk. A táplálkozási érték jellemzésére használt (rost-, kalcium-, vas-, karotin-, vitamin-, és fehérjetartalmat figyelembe vevő) ANV (avarage nutrition value) értéke néhánynak kiemelkedő.

A kabakosok vagy másnéven tökfélék étkezési felhasználása világviszonylatban még ma is sokkal nagyobb arányú, mint Magyarországon. Sok országban mindennapos élelmiszernek számítanak, egyes fajok termésén kívül fogyasztják a virágját, hajtásait, leveleit, magjai pedig gyógyhatásúak. Az étkezési felhasználásukon kívül ismert egyes fajok kézműves vagy ipari felhasználása.

Például a Lagenaria terméséből hangszert lehet készíteni, a Sechium fajokból, kosarat, kalapot lehet fonni, a Luffából pedig mosdószivacsot vagy ipari szűrőket készítenek.

Rántott tökvirág (Forrás: gasztroblog)

A sárgadinnye,amit jól ismerünk (Cucumis melo)

Cirtomsárga dinnye, a magjai pirosak (Citrullus lanatus)

Lopótök (Lagenaria)

Süntök (Sechium fajta)

A képek forrása: saját és Wikipedia

A család legszembetűnőbb bélyege néhány fásodott szárú faj kivételével az ágkacsokká módosult hajtás. Az uborkán el nem ágazó, egyszerű kacsok, a kígyótökön elágazó, tapadókorongos kacsok nőnek. A termés általában bogyó, aminek a héja kemény, ezt nevezzük kabaktermésnek. A növényvilág legnagyobb termése is kabakos, a 800kg-ot meghaladó sütőtök (Cucurbita maxima). A család ősi ivari jellege a kétlakiság.

A tökféléknek nagy a hőigényük, fagyokat nem viselik el, ez a havas április kifejezetten nem tenne jót a termesztésüknek. 0°C fok alatti hőmérséklet 1 óra alatt elpusztíthatja a növényeket. Hőoptimumuk 22-25°C körül van, csírázásuk 15 fokon beindul, ez alatt a magok egyszerűen elrothadnak. Igazán lendületesen 20°C felett csíráznak, ezért vagy májusban helyrevetéssel, vagy fűtött helyiségben nevelt palántákkal lehet szaporítani.

A kabakosok általában nagy zöldtömeggel rendelkeznek és termésük is nagy mennyiségű vizet tartalmaznak (gondoljunk csak a görögdinnyére), viszont mélyen gyökeresedő növények, ezért képesek a szárazságot elviselni, termesztésük azonban öntözés mellett gazdaságos. A lopótök megfelelő környezeti feltételek mellett óránként 2,5cm-t képes növekedni.

Az alsó levelek eltávolítása jó trükk a termesztésben (Forrás:Kappel Noémi- tökfélék termesztése)

2017-04-20