Nem csalás, nem ámítás, bizony van egy ilyen gyorsan termő növényünk, mégpedig a cukkini.

Ez a nem kis helyigényű (1 m2) kerti zöldség a tökfélék családjába tartozik, olyan érdekes nevű rokonok közé, mint a laskatök, Buffalo-tök, pézsmatök, vagy patisszon.

Cukkinivirág tálalva!

A megfelelő méret

Grillezve a legfinomabb, ám nem érdemes a “méret a lényeg” elvet követni, ugyanis a fiatal 25-30 cm-es példányok a legízletesebbek. Egy ekkora cukkinire van úgy, hogy elég 3-4 napot várni! De ha valaki még ezt is sokallja, akkor a virágot is megeheti, ugyanis sokan édeskés ízű virágát is fogyasztják.

Könnyen nevelhető, gondozható, a legfontosabb, hogy számoljunk azzal, hogy bokor méretűre megnő. Ahogy a többi tökféle is, úgy a cukkini is szereti a vizet, tartósabb szárazságban a virágképződése megáll, de ha újra elegendő vízhez jut, akkor ismét virágozni kezd.

 

Néhány tipp a cukkinihez:

  • Magja magas hőmérsékleten csírázik, ezért ha gyorsabb sikert szeretnénk elérni, akkor csíráztassunk már a szobában, és a két-három leveles palántát a fagyok után ültessük ki.
  • Mivel egyivarú egylaki (vagyis külön van hím- és nőivarú virágja) érdemes “besegíteni” a beporzásnál egy fültisztító pálcika, vagy akár a kezünk segítségével.
  • A gyümölcsöt ne törjük, hanem éles késsel vágjuk le a szárról, mert a szár is megsérülhet.

Iskolakert tipp:

Érdekessége, hogy egyivarú egylaki növény, ezért jól be lehet rajta mutatni a nemi különbségeket, a porzós, és termős virágok megismertetésével. Érdemes már tavasszal csíráztatni, hogy hamar legyenek rajta virágok.