Az édesburgonyát a legtöbb cikk dicséri, hogy mennyire egészséges. Az Országos Onkológiai Intézet egy publikációjában a föld legegészségesebb ennivalói között említik. Akit esetleg untatnak a dietetikus vagy onkológus tanácsai és táblázatai, annak csak annyit mondunk: az íze fenséges!  A hagyományos magyar konyhához szokott olvasó a 800-900 Ft-os édesburgonyát luxuscikknek tekintheti, pedig több országban alapvető élelmiszer, és egy kis leleménnyel otthon is palántázható. A batátát azért kell május utolsó hetén, június első hetén kiültetni, mert trópusi eredetű növény, vagyis melegigényes.

Burgonya?

Az édesburgonya vagy másnéven batáta nem burgonya. Ez utóbbinak ággumóját esszük, ami a föld alatti szár, a tarack csúcsának megvastagodásából alakul ki. Ezzel szemben a batátának a gyökerét, pontosabban a gyökérgumóját esszük. Nem is a burgonyafélék, hanem a szulákfélék családjába tartozik, mint a hajnalka vagy a borzasztóan idegesítő apró szulák. Ez utóbbinak rossz tulajdonságait használjuk ki a batáta termesztésénél. Az apró szulák egy 5cm-es függőleges gyökérdarabból képes regenerálódni, újra hajtani. A batáta hasonlóan életképes, gumóit nedves közegben lehet hajtatni. Az így keletkezett hajtásokat letörik és elültetik, vagy tovább gyökereztetik palántának.

Nemcsak finom, egészséges

A batáta kétszer annyi C-vitamint, kalciumot és vasat tartalmaz, mint a krumpli, és amíg ez utóbbiban nincsen A vitamin, addig 300g édesburgonya a napi szükséglet tízszeresét tartalmazza belőle. Még a C-vitaminra visszatérve: ugyanennyi tömegű batáta a napi szükséglet 70%-át tartalmazza.

2008-ban kimutatták, hogy kivonata javítja az inzulin érzékenységet és a vér glükózszintjét a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél.

A batáta gumó

Kifejlett batáta palánta

A palánta ültetés előtt (gyökerektől megfosztva)

Speciális igények

A termesztésénél fontos néhány szabályt betartani és akkor nem marad el a kívánt eredmény. Ültetéskor a palántát gyökerezésre kényszerítik, ezért a földbe mélyen beültetik, csak néhány levélke látszik ki. (Egy nap egy ember képes 2000 palántát elültetni.) Trópusi növény lévén nemcsak meleg de vízigényes is. A talaj jó darabig nem száradhat ki, erre megfelel a csepegtető vagy az esőztető öntözés is. A tenyészidő második felében pedig szárazságstresszel késztetik a tartalékok raktározására. A hirtelen jött nagy csapadék megrepesztheti a gumókat. A gyökeresedéshez és a lombozat fejlődéshez foszforban és nitrogénben gazdag trágyát adnak, augusztustól betakarításig pedig a kálium adagolása nem maradhat el.

Betakarítás és utána

A termesztett gumókat kézzel is ki lehet szedni. Ezt ősszel, legkésőbb az első fagyokig meg kell tenni. 13-15 °C-on akár egy éven át eltartható. Fontos azonban, hogy a gumók sérülésmentesen legyenek kiszedve. Ez könnyebben megoldható, ha bakhátban termesztünk, vagyis megfelelő (kb. 90cm) távolságban kialakított töltésekben. Elkészítése olívaolajban sütve vagy gőzben párolva a legjobb. Az íze emlékeztet a szelídgesztenyére, a sütőtökre és a párolt répára egyszerre. Kihagyhatatlan!

Palánták ültetés előtt

A palánták ültetés után bakhátban

2017-06-08