Előző héten írtunk cikkünkben az ivartalan szaporítási módokról, következzen most a folytatás!

Szinte bármelyik nagyobb élelmiszerlánc üzletébe bemegyünk, belefutunk olyan polcsorokba , amiken ott sorakoznak a jácintok, liliom hagymák, virágzó crocusok. Vajon minden évben megvegyük ezeket a szemet gyönyörködtető és illatos növényeket, Illetve ha elvirágoztak mihez kezdjünk velük? Kidobni mégsem kéne, pláne, ha egy kis munkával jövőre még több virágunk lesz belőlük! Ahhoz viszont megint tanulni kell egy kicsit…

A növények a föld alatt különböző hajtásmódosulásokkal rendelkezhetnek. Ilyen rövid szártagú, tápanyagot tartalmazó módosult hajtás a hagyma. Leggyakrabban buroklevelek vannak rajta, de ezek a liliomnál hiányoznak. A hagyma tönkjén levő csúcsrügyből fejlődik ki a föld feletti hajtás, lefelé pedig gyökeret ereszt. Ezért nem mindegy, hogy helyezzük el a talajban. Iskolakerti gyakorlatban figyeljünk oda a csínytevésre hajlamos fiúkra, akik szeretik fejjel lefele földbe dugdosni az értékes hagymákat. (Ennél bizarrabb Mikszáth írása a Különös házasságban Fáy gróf esetéről, akinek Hollandiából rendelt tulipánhagymáit megették a tótok.)

Hagymák (A képek forrása: Cassell’s Encyclopedia of Gardening)

A sarjhagymák a gyökerek eredése fölött, a hagymalevelek hónaljában fejlődnek. Miután megerősödtek, új növény fejlődik belőlük. A liliomok szaporítása a következőképpen történik:

> elvirágzás és elszáradás után felszedjük a hagymákat, leszedjük róla a sarjhagymákat, osztályozzuk és szárítva tároljuk az őszi kiültetésig, aminél figyelembe kell venni a szokásos ültetési mélység és fagyvédelem mellett, hogy csoportokat alkossanak a virágok.

A hagymagumó nagymértékben hasonlít a hagymához, de nincsenek húsos levelei. A megvastagodott tengelyrészen a hagymához hasonlóan vannak buroklevelek. Ilyen a kardvirág, a frézia és a sáfrány szaporítóképlete. Ez utóbbiak fiók hagymagumókkal szaporíthatók a sarjhagymákhoz hasonlóan.

A gumó is egy földalatti módosult hajtás, amely rövid szártagú, tápanyag raktározásra megvastagodott és húsos. Alleveleinek hónaljában rügyek vannak. A ciklámennek ággumói vannak, a burgonyának, dáliának, begóniának, csicsókának szárgumói vannak. Ha ezeket leválasztjuk és szétültetjük, tudjuk szaporítani a gumós növényt, de a dáliánál vágjunk gyökérnyak feletti rügyes szárrészt is a gumóhoz.

A dália szaporítása (A képek forrása: Cassell’s Encyclopedia of Gardening)

Hagymás növények szaporítása (A képek forrása: Cassell’s Encyclopedia of Gardening)

A szamóca hosszú indákat növeszt, melynek a szárcsomóin fejlődnek ki az új növények, azok aztán legyökereznek és később le is választhatók az anyanövényről, sőt a terméshozam növelése érdekében 2-3 év után célszerű is ezt megtenni.

A málna tősarjról és gyökérsarjról is szaporítható. Ha az anyanövény tövét kibontjuk, akkor láthatjuk a gyökérnyak rügyeiből kifejlődő tősarjat, ami gyökeret és rügyet növeszt. Eltávolítása után teljes növény fejlődik belőle. Erősen sarjadzó a cseresznye és a meggy gyökérzete. A gyökérsarjak olyan alanyok nevelésére alkalmasak, amelyekre később el lehet végezni a nemes szemzését.

Az oltás során két, három, vagy ritkán több növényegyed részeinek összenövesztésével kapunk új növényt. A keletkezett végtermék az oltvány. Az oltvány gyökerét, esetleg a törzs egy részét illetve egészét adó rész az alany, az erre ráoltott vagy szemzett rész a nemes.

A kövirózsa és néhány kaktusz olyan fióknövényeket nevelnek, melyek le tudnak válni az anyanövényekről maguktól is, gyökeret eresztenek és önállósodnak. Az így keletkezett fióknövényeket szét lehet ültetni. Van olyan Kalanchoe faj, melynek a levelein apró növények fejlődnek, ezek aztán lepotyognak és a talajon meggyökerezve fejlődnek tovább.

Következő hírlevelünkben néhány igazi nemzeti büszkeségünkről lesz szó, egyedül Magyarországon előforduló, őshonos növényekről. Kövessetek minket továbbra is!

Ne feledjétek, hogy facebook nyereményjátékunkban háromszoros eséllyel indulnak feliratkozóink!

https://www.facebook.com/Iskolakert-program-819214724823749/?ref=hl

Ne maradjon le az Iskolakert Program legfrissebb híreiről

Adja meg adatait a feliratkozáshoz.