Ki ne hallott volna a DDT azaz a diklór-difenil-triklóretán nevű rovarméregről, amit a tífuszt, pestist, sárgalázt és maláriát terjesztő tetvek, bolhák és szúnyogok ellen vetettek be. Rovarölő tulajdonságának felfedezéséért Paul Hermann Müller 1948-ban orvosi Nobel díjat kapott.

Később aztán kiderült, hogy hatása nem szelektív, azaz hasznos rovarokat is elpusztít, valamint teljes táplálékláncba tartósan bekerült, nehezen bomló vegyületnek bizonyult, az emberi szervezetbe kerülve antiandrogén hatást gyakorolt. Szerencsére a 60-70-es évekre teljesen kivonták. Nagyjából ezzel egyidőben útjára indult Rudolf Steiner és Albert Howard munkássága nyomán a biogazdálkodást célul tűző mozgalom.

Mi bio?

Biotermék az a növényi vagy állati eredetű élelmiszer, ami ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származik. Ez utóbbi egy komplex környezet-orientált szemléleten alapuló gazdálkodás, aminek a középpontjában a természet védelme áll. Az ellenőrzés kiterjed a talajjavítás, növényvédelem módszereire. Biogazdálkodásban nem használható talajjavításra szintetikus műtrágya, szennyvíziszap, fekália. Szintén tilos szintetikus szert használni a növényvédelemre. Javasolt viszont a komposztálás és az istállótrágya használata. A rovar- és gombaölő szerek közül használhatók az elemi réz és kéntartalmú szerek, a kártevők természetes ellenségeit tartalmazó kivonatok.

Forrás: http://www.csaladok-jovojeert.hu

Forrás: Dénes Boros

Gazdaságos?

Mivel az organikus gazdálkodás hozamai kicsit alacsonyabbak, mint a hagyományos gazdálkodásban kb 5-10%-kal , a bio termékek árai drágábbak. A 75-100%-os árkülönbség azonban érthetetlenül nagy, nem valószínű, hogy indokolt. Várható, hogy az ökológiai gazdálkodás terjedésével ez a különbség csökkenni fog.

2015-ben egy magyarországi áruházláncokra kiterjedő, közjegyző jelenlétében vett paprikaminták ellenőrzésén fennakadt az egyik áruházláncban kapható paprika. A hagyományos gazdálkodásból származó termékben egyebek mellett kimutatható volt két tiltott rovarirtószer, a klórfenapír és a diklórfosz. A mérés érdekessége emellett az volt, hogy néhány nem bio termékben semmilyen szintetikus vegyszer nem volt kimutatható. Az egyik egy magyarországi paprika volt. Ez azt jelenti, hogy az élelmiszerekben előfordulnak tiltott vegyszerek, ugyanakkor nem feltétlenül kell rettegni a nem bio terméktől, mert az is lehet vegyszermentes, még télen is.

Érdekes

Magyarországon a KSH adatai alapján ökológiai gazdálkodásban tartott szarvasmarhák egyedszáma 2010 óta 42%-kal, a juhok egyedszáma 43%-csökkent, a kecskék egyedszáma 78%-kal, míg a baromfi egyedszám nagyjából változatlan. Ugyanakkor ezalatt az idő alatt az ökológiai gazdálkodásba bevont területek száma folyamatosan 100 ezer hektár körül mozog, a biogazdálkodók száma viszont 25%-kal nőtt. Ebből úgy tűnik, hogy több biogazda kisebb területen folytat ökológiai gazdálkodást, mint korábban. Sokan az állattartást feladták, ugyanakkor többen fogtak bio szőlőtermesztésbe, mert ezeknek a szőlő ültetvényeknek a mérete 60%-kal nőtt öt év alatt.

2017-02-16