Az idei tél rég nem látott tartós hideggel vonul majd be a krónikákba. A statisztikák szerint több, mint harminc éve nem volt ilyen hideg a január. A tartósan fagyos napok alatt a Balaton jege is hízásnak indult. A tó felülete január 3-án fagyott be, és február elsején elérte a 32 cm-es vastagságot a korcsolyázók és a Balaton-átcsúszók legnagyobb örömére. De mi a helyzet a jég alatt? Hogy vészelik át a halak, és más vízi állatok a tartós fagyokat?

Vermelés jég alatt

A halak életében a tél nem okoz különösebb fennakadást. A négy Celsius-fokos legsűrűbb vízrétegben, mely a víztömeg legalján helyezkedik el, a meder szintjén, az iszapban vermelnek télen, ezért nem fagynak meg. Ez azonban nem jelent téli álmot: lassan, de mozognak, sőt táplálkoznak is, igaz jóval ritkábban. Azonban ez a fajta túlélési technika elsősorban a békés halakra, a  keszeg-, pontyfélékre igaz. Ők nagyobb csapatokba verődve keresik a legmelegebb vizet s együtt vészelik át a hideg időszakot. Náluk jóval aktívabban töltik a jég alatti heteket a ragadozó halak (csuka, sügér, süllő), amelyek folyamatosan a békés fajok körül portyáznak.

A jégpáncél védelem a halfarkasok ellen is

Hazánkban fokozottan védett kárókatona, vagy más néven kormorán a víz alá bukva keresi, a 10-15 centiméteres nagyságú halakat. Azonban halastavaknál, ahol tömegesen jelenik meg, jelentős károkat okozhat, innen a népi elnevezése is: halfarkas. Az idei vastag jég a balatoni halakat nemcsak a horgászok elől zárja el, hanem a halkészletet ritkító kárókatonák ellen is védelmet nyújt a tó halainak. Ha sokáig megmarad a fagyos idő, és nem olvad a jég, több tonna hallal lehet több a Balaton halállománya idén tavasszal.

Lékhorgászat ( Forrás: fishing.hu és energofish)

Kormorán halat fogott (Forrás: blikk.hu)

Érdekesség: A pákászok halászmadara

Egykor a pákászok fogságban tartott kormoránokkal tettek szert a biztos halászzsákmányra. A madzagra pányvázott – bizonyára a „közös” halászatkor  mindig éhes – madarat szabad vízfelületen eleresztették és az rögtön alábukva a halak után vetette magát. A megfogott zsákmányt azonban a nyakára helyezett gyűrű miatt lenyelni nem tudta, így a félútig jutott hal mindig „gazdáé” lett.

„– Kárókatona; kormoránnak is mondják. Úszik, mint a hal, bukik, mint a vidra, de jól röpül is. Pokolbélű fajzat, de bántani nem szabad, mert az egész országban már csak itt vannak, meg még egy-két helyen. […] „
Fekete István: Tüskevár- részlet

Élet oxigén nélkül?

Komoly problémát okozhat, ha télen elfogy az oxigén a jég alatt, de ez csupán a kisebb tavakra jelent veszélyt, a Balatonra nem. Ezeken a helyeken lékek vágásával segítik az oxigén áramlást. A téli elhullás szintén nem számottevő; ahogy minden élőlény esetén, úgy a halak közt is akadnak öregebb vagy gyengítő betegséget hordozó egyedek, melyeket valóban elhullással fenyeget a hideg évszak, ez azonban az élővilág körforgásának természetes velejárója.

Lékhorgászat, az igazi téli wellness

Lékhorgászatra minimum 10-12 cm vastag jégréteg esetén érdemes vállalkozni, és ez nem a magányos farkasok terepe. Két, de inkább három fős csapatokba verődve érdemes nekiindulni a fagyott tónak, hogy az esetleges balesetek esetén is legyen segítség. Akik már kipróbálták ezt a fajta horgászati módszert biztosan állítják: kevés dolog van izgalmasabb a léki horgászatnál. A profik szerint a siker záloga pedig a megfelelő helyválasztás. Lényegesen nagyobb az esélyünk, ha a csuka, a süllő vagy akár a sügér vadászterülete közelében engedjük le a csalihalunkat.

Lékhorgászat, mint wellness (Forrás: hellovilag.hu)

2016-02-09