Ki a gyorsabb, erősebb?

A sütőtök termesztése az egyik legsikeresebb próbálkozásunk az iskolakertben.  Nagyon látványos, hiszen a terjedelmes kúszó növény akár 10 méteres futásra is képes. Persze ez a hatalmas növekedési erély akár zavaró is lehet, ugyanakkor ezt a tulajdonságát ki is használhatjuk. Mi például egy 13m hosszú magaságyás napos oldalán futtattuk, ezzel kihasználva, hogy hatalmas durván sertésszőrős, márványozott levelei védelmet nyújtottak a tűző nap ellen. A kiszáradásra egyébként is hajlamos magaságyás bio árnyékolása jól sikerült, de többször be kellett avatkoznunk, a szétfutó indás kúszó növényt irányítani kellett, odébb kellett emelni. Futásteljesítménye lenyűgöző: 15 méter. Megjegyzem, a bibliai Jónás történetében szereplő tök inkább a kutyatejfélék családjába tartozó szintén gyorsan növő ricinus, legalábbis a nyelvészek így tudják.

A sütőtök a hideg, vízállásos és erősen savanyú talajt leszámítva mindenhol megterem. Mivel rendkívül vízigényes ezért hosszú gyökérzetével gazdagon behálózza a talajt. Tölcséres sárga virágai emberi fogyasztásra alkalmasak, de mielőtt megennénk megmutathatjuk, hogy vagy csak porzó vagy csak bibe van bennük, mert egyivarúak.

 

Érdekes rajz a tökfélék családjáról a merkurblog.ro-ról, a kanadai sütőtököt pézsmatöknek is hívják, a nagydobosi fajta másik neve pedig az úritök 

A nagydobosi fajta

Igazi rekorder

A termése lehet lapított, mint a Nagydobosi fajtáé, vagy gömb alakú és nyújtott, mint a Kiszombori és az Orange vagy más néven kanadai sütőtök. A mérete sem elhanyagolható! Míg egy átlagos sütőtök 5-12 kg között mozog, vannak igazi óriások. Nemcsak Mátyás királyról szóló mesében találkozhatunk akkora sütőtökkel, hogy azt a négyökrös szekér alig viszi el, hanem létezik egy Half Moon Bay fesztivál Kaliforniában, ahol 800-900 kilós sütőtökökkel versenyeznek, nyertes pedig több mint 11 000 dollárral gazdagodik.

Nem takarmány, csemege!

Az íze akkor igazán jó, ha hagyjuk, hogy az első fagyok kicsit megcsípjék. Amihez leginkább hasonlítható, az a szulákfélék családjába tartozó édesburgonya íze. Az élményt lehet fokozni mézzel, szerecsendióval, gyömbérrel. Magas szénhidrát tartalma miatt rendkívül tápláló. Az egészségünket a sütőtök fogyasztással csak erősíteni tudjuk, mert jelentős C és karotin forrás. Hosszasan sorolhatnánk a különböző számú B vitaminokat, amelyeket tartalmaz és azok jótékony hatását. Hely hiányában a B5 vitamint emelném ki, ami a pantoténsav. Mivel a mellékvese hormonok és az esszenciális neuromuszkuláris transzmitterek (kémiai jelek, amelyek az agyi funkciókat szabályozzák) termelésében játszik szerepet, stresszellenes vitaminnak is hívják.

E sok jó ellenére, kultúránkban sokan a takarmánytökkel, másnéven disznótökkel való rokonság miatt nem csemegeként, hanem állati takarmányként tekintenek a sütőtökre. Ritka, hogy tízóraira egy diák sütőtököt vinne, ezért mintaadással a felnőtteknek érdemes itt is élen járni.

Stresszmentes, sütőtökben gazdag napokat kívánunk!

Mézzel a gyerekeknek is csemege lesz, és rászoknak a sütőtökre