A gyümölcsfa jó befektetés

 Bár a fák nem csak termésükkel, lombjukkal és egész megjelenésükkel is díszítenek, mi most mégis  gyümölcsfa ültetésre szeretnénk ösztönözni a kedves olvasót. Gyakran hallani azokat a véleményeket, hogy nem érdemes a kertekbe gyümölcsfát ültetni, egyszerűbb elszaladni a hipermarketbe, vagy a piacra és ott beszerezni a kívánt termést.  A gyümölcsfák az ültetés után csak 5-6 év múlva fordulnak termőre – hallhatjuk az ellenzők táborát – ,  de addigra meg már akkorák lesznek, hogy nagyon nehezen, magas létrákon imbolyogva érhetjük el a friss finomságokat. Az alábbiakban arra keressük a választ, hogy kerülhetjük el a fenti problémákat úgy, hogy azért a saját gyümölcs szüretről se kelljen lemondanunk.

Érdemes a gyerekeket is aktívan bevonni a faültetésbe (Forrás:balintgazda.hu)

A kevesebb néha több

A régi, klasszikus iskolakertek elmaradhatatlan szereplői voltak a gyümölcsfák, amik  nem csak árnyukkal, hanem évről-évre termésükkel is megörvendeztették a közösséget. Azonban amíg korábban a rendelkezésre álló területek méretei miatt a terebélyes, tekintélyes lombkoronájú fafajtákat részesítették előnyben, ma inkább a törpe, vagy karcsú orsó fajták ajánlhatók. Ezek igaz, hogy rövidebb életűek, de sokkal könnyebben kezelhetők, hisz az alacsony fákról a gyermekek is könnyedén leszüretelhetik a termést. Másik fontos érv az alacsony fajták mellett, hogy akár már 1-2 év alatt is termőre fordulhatnak. Így az ültetést végző diákok még az iskola idejük alatt élvezhetik munkájuk gyümölcsét.

Fatípusok területigénye és termőre fordulási ideje

                                                                      Területigény (m2)        Termőre fordulás (év)     

Magas fa (dió, gesztenye) 60-70 6-14
Közepes (alma, kajszi, stb.) 30-40 5-6
Törpe fa 10-12 3-4
Karcsú orsó 4-6 1-2

 A friss gyümölcs nem csak szemet gyönyörködtető,
de nagyon finom is (Forrás:starkl.hu)

Mikor ültessünk?

November még alkalmas lehet arra, hogy gyümölcsfa csemetéket ültessünk, mert a nagyobb fagyok beálltáig még van lehetőség arra, hogy a csemeték sebei, amelyek a faiskolából való kitermelés közben keletkeztek, begyógyuljanak. Még ősszel megkezdődik a  tápanyag felszívásában kulcsszerepet játszó  hajszálgyökerek kialakulása, aminek következtében a csemete már jövő tavasszal lendületes növekedésbe kezd,  és mielőbb termőre fordul.

Hova ne ültessünk?

Arra nagyon ügyeljünk, hogy kivágott, elöregedett fák helyére soha ne ültessünk fiatal csemetét. Az öreg fa alatt a talaj kimerült és fertőzött is lehet, ami hátráltatná a fiatal fa begyökeresedését, megerősödését. Inkább válasszunk egy új helyet, ahol jó eséllyel pár év múlva termő gyümölcsfánkról szüretelhetjük a friss finomságokat!

 A karcsú orsó fákról a gyerekek is könnyen szüretelhetnek (Forrás:starkl.hu)

2016-11-24