Magyarország egyik legszebb természeti értéke, csodája a Balaton. Ennek a különleges tónak a partján van egy különleges település, ahol olyan különleges dolgok zajlanak, mint például a Klíma Követ program, vagy a Gyerekképviselet.

Gyenesdiás település apraja-nagyja ugyanis nem csak büszke a Balatonra és környezetére, hanem felelősséget is érez iránta. Ennek kifejezésére 2018 őszétől elindult egy program, amelyben a gyenesi Gyerekképviselők ezt követően „Klíma Követek” is lesznek, vagyis a szűkebb és tágabb környezetük fejlődését a környezetvédelem szemszögéből fogják vizsgálni és javaslataikat eszerint fogják megfogalmazni! Na, de kezdjük az elejéről, kik azok a Gyerekképviselők?

A 2013 tavaszán megalakult Gyerekképviselet Gyenesdiás egyik kuriózuma. A gyerekekből álló testület félévente tanácskozik a helyi Önkormányzat és szakmai szervezetek képviselőivel, melynek során az Önkormányzat helyet és teret biztosít az első sorban a település gyermekeit érintő kérdések, ötletek, javaslatok kibontakoztatásának, a családbarát település és önkormányzat jegyében. A Gyerekképviselet tagja lehet bármely gyenesdiási általános iskolás, és gyűlésének tanácskozásai nyilvánosak, azokra minden érdeklődőt szeretettel fogadnak, és mostantól már a környezetvédelemre is hangsúlyt helyeznek.

A település döntéshozói szerint a klímaváltozás jelentősége előtérbe hozza a környezetvédelmi kérdéseket egyéni és települési szinten egyaránt. Ezért tartják fontosnak, hogy a fiatal generáció tudatosan foglalkozzon a témával. A leginkább nagyszerű ebben az, hogy ezek nem csak jól hangzó sallangok, mivel a szavakat valódi tettek is követik: a napokban adták át például az új környezeti nevelési eszközöket, és a Klíma-sétányt.
A helyi iskola kertjében így most már nem csak ágyások, etetők, odúk, és fűszerkert várja az élővilágra kiváncsi fiatalokat, hanem rovar-hotel, meteorológiai állomás, és egy madármegfigyelő mynest erőd is, amelyek a lelkes pedagógusoknak köszönhetően hamarosan életre kelnek, és mesélnek bogárról, darázsról, madárról, virágról és az egész élővilágról!