Mikulás, Télapó, vagy ki is az a piros ruhás ajándékozó?

 Miklós püspök a mai Törökország területén található Myra városában élt, ahol  egész életét, és a családja vagyonát  a város szegényeinek szentelte. A vele kapcsolatos legendákat és az ehhez kapcsolódó szokásokat az Új-Amszerdamba (mai New York) bevándorló holland telepesek honosították meg az Újvilágban. Az általunk is ismert amerikai Mikulás- image egy XIX. századi Harper’s magazinnak készült Thomas Nast illusztráció nyomán vált ismertté. Amíg az USA-ban tombolt a piros ruhás Coca-Cola Mikulás kultusza, nálunk a pajtások a híres Lenin- dal szerzőjeként is ismert Rossa Ernő, „Hull a pelyhes fehér hó” című dalával várták a Télapót.

TIPP: Iskolakerti foglalkozás a mikulásvirágról

A mikulásvirág az ünnep kedvelt növénye. Ha beszerzünk egyet, átbeszélhetjük a gyerekekkel, hogy milyen gondozás mellett várhatunk tartós díszítést a növénytől. Jelöljünk ki növényfelelősöket, akik minden nap figyelik a virág állapotát. Gondozási naplót is vezethetünk, amiből később érdekes megfigyelésekre tehetünk szert. A gondozásnál legyünk körültekintők: a virág tejnedve mérgező, ezért a vele való foglalkozás után mindig mossunk kezet!

A mikulásvirág az ünnep kedvelt növénye

Az igazi Mikulás hazája

Lappföld, az igazi Mikulás hazája

Lappföld, a végtelen behavazott tajgavidék, ami Európa utolsó őserdejét rejti, ahol háromszor annyi rénszarvas él, mint ember, Norvégia, Finnország, Svédország, és Oroszország területén terül el. A sarkvidék egyik ismert jelensége az északi sarki fény is ehhez a területhez köthető, és turisták ezreit vonzza minden évben erre a mesés vidékre. A hagyományos faépítészetben is élen járnak, és a szauna szeánszok is mindennapok részeit képezik.

TIPP: Iskolakerti foglalkozás a Lappföldről

Készítsünk tablót Lappföld különleges állatvilágáról. A csoport tagjai készüljenek fel egy-egy helyi nevezetességből: rénszarvas, sarki róka, torkosborz, siketfajd, énekes hattyú, vadászsólyom, réti sas.

Adni jó

 Terített asztal, gyertyafény, csillogó gyermekszemek, apa, anya, közös nevetések, társasozás, nagy séták a ropogós hóban. Elgondolkoztunk már azon, hogy milyen nagy kiváltság, ha így telhetnek az ünnepeink? És milyen lehet az, amikor ebből minden hiányzik? A karácsony kiváló alkalom arra, hogy újra felhívjuk a gyermekeink figyelmét az adakozás örömére. Adni annak, akinek nincs. Adni annak, aki úgy érzi, hogy mindenki elfelejtkezett róla, hogy ezáltal is tudja, érdemes tovább küzdeni. Az adás az élet jele.

TIPP: Iskolakerti foglalkozás az adás témakörében

 Keressünk egy olyan személyt, vagy esetleg rászoruló családot, akit a csoport közösen megajándékozhat. Készítsünk listát, hogy mit szeretnénk ajándékozni. Vonjuk be a gyerekeket az ötletelésbe, és természetesen a kivitelezésben is övék legyen a főszerep!

A madarakról se feledkezzünk el! Az etetőket mindig töltsük fel, és az itatókban is cseréljük naponta a megfagyott vizet!

A Lappföldön háromszor annyi rénszarvas él, mint ember

2016-12-08