Nem csak a növényekre magukra kell gondolnunk az ültetés során, hanem arra is, hogy honnan szerezzük be a vizet az öntözésükhöz. A Víz Világnapja lesz március 22-én, ennek alkalmából hívjuk fel a figyelmet az iskolakertekben a víz kiemelkedő szerepére!

1.lépés: Oda, ahova esett!

Ahogy melegszik az idő, növényeink igazi iszákosokká válhatnak, nem mindegy ilyenkor honnan szerezzük be a locsolóvizet! Pénztárcakímélő megoldás, ha a kertünkben lévő háztetőkről nem a csatornákba vezetjük a csapadékot. Ha ivóvíznek nem is, de öntözni tökéletes lesz a tartályokba gyűjthető eső, és a nagy esőzések idején a csatornahálózatot és a folyókat sem terheljük, így csökkenthető az árvízveszély.

Gondoljunk csak meg!

Magyarország évi csapadékmennyiség átlaga 600mm (1mm= 1l/ m2), ennek körül-belül fele esik a kerti öntözés időszakába. Tehát 1m2 tetőfelületre hat hónap alatt 300 liter ingyenes öntözővizet kaphatunk, egy óvoda vagy iskola tetőfelülete pedig 30 000 liter locsolásra alkalmas mennyiséget jelent!

2.lépés: Víztározók

Magánházaknál, kisebb kerteknél még egy régi boroshordó is megteszi, nagyobb épületeknél azonban érdemes beszerezni esővízgyűjtő tartályokat, amik sorolhatóak is, ma már teljesen tudnak alkalmazkodni a környezetükhöz vagy a föld alá is süllyeszthetők. Mi locsoláshoz rejtett, sorolható, felszíni műanyag tartályokat ajánlunk akár design kivitelben, aminek van kerti csap funkciója is. Érdemes szűrni az esővizet, ugyanis rengeteg szennyeződés összegyűlhet a csatornában.

3.lépés: Az égető víz

Ha tehetjük, alulról locsoljuk a növényeinket és ne a tűző napon, mivel ilyenkor könnyen elpárolog a növény alól a víz és nem jut le a gyökerekhez. Az ottmaradó vízcseppek égetve károsíthatják is a növényt, amikor a nap megsüti. Biztos mindannyian emlékszünk azokra az általános iskolás példákra, amikor a prizma égetni volt képes. A víznek is lehet ilyen hatása.

A másik fontos lépés, hogy ne sokszor öntözzük a növényeinket keveset, hanem inkább több vizet adjunk nekik kevesebbszer. Hogy ez miért jó? Le tud jutni a gyökeréhez a nagyobb mennyiségű víz, és nem kap a felső rész túl sok vizet, az alsó viszont semmit.

A beruházások rövid távon már megtérülnek, a vízgyűjtés és öntözés igen egyszerű, ha öntözőrendszert is kapcsolunk hozzá, akkor időt és energiát is megspórolunk. Ezekkel a módszerekkel ott is fent lehet tartani szépen működő kerteket, ahol kevesebb rá az idő vagy a fenntartás a komolyabb probléma. Emiatt nem kell lemondani a közösségi kertészkedésről kevesebb anyagi és emberi erőforrás mellet sem!

A különleges izraeli növénytálcák, ahol a hajnalban lecsapódó párát használják fel

A világ különleges öntözési technikái közé tartozik az az izraeli módszer, amikor a növényeket, amiknek nagyobb a vízigényük, kis tálcával veszik körül. Ez arra szolgál, hogy a hajnali harmatot felfogja és a növényhez vezesse. Érdekes és valószínűleg időigényes is, azonban így az öntözővíz 50%-át megspórolják! Ennyit számít a pára, ami a tálca hideg felületén néhány óra alatt lecsapódik..

Itthon sem szégyenkezhetünk, hiszen a Füvészkertben igazán különleges öntözőrendszert használnak a növények igényeinek kielégítéséhez, ami egy ilyen intézménynél szintén különlegesen sok lehet! Nagyjából hat méter hosszú szárakat vezetnek bele egy foglalatba a kert különböző pontjain, ahol így öntözőpontok jönnek létre. A magasból igazi esőt imitálnak, ami teljesen természetközeli megoldás a növények számára!

Ezután szó lesz igazi különcökről is, akik megízesítik az életünket. Néhányan még télen is kitartóan zöldellenek az ágyásokban. Remélem kitaláltátok, kikről lesz szó: a fűszerekről!