A kertészkedés és az egészség kapcsolata

Manapság rengeteg helyen olvashatunk arról, hogy a rendszeres testmozgás mennyire pozitív hatással van az egészségünkre. A kertészkedés egy remek módszer arra, hogy megmozgassuk magunkat, ráadásul mindezt szabadban, jó levegőn, napfényben tesszük, így közben a D-vitamin raktárunkat is feltöltjük. De vegyük részletesebben miről is van szó!

A kerti munka, mint metszés, gereblyézés fejleszti az egyensúlyérzéket, a finom kézi munkák (magvetés, tűzdelés, paradicsom kötözés) pedig a kézügyességre vannak pozitív hatással. Ezeknek a finom motorikus képességnek a fejlesztése gyerekkorban különösen fontos, hiszen az írásnál kiemelt szerepük van. Ahogy a nagy mozgások koordinációjára is, amelyet szintén remekül lehet a kertészkedéssel fejleszteni. Gondoljunk csak a locsolókannával történő öntözésre! Itt az erő mellett pontos irányításra is szükség van, azaz pontos szem-kéz koordinációra.

Talán nem kell részletezni, hogy a rendszeres testmozgás milyen kedvező hatással van az egészségünkre. A kert pedig egy igazi fitness terem! Csak itt kicsit mások az eszközök: a kardiogép a kapa, a fűnyíró, és a gereblye, az erőnléti edzést pedig az ásó, a talicska, a sövénnyíró szolgáltatja.

A Slow Living mozgalom híveinek is van egy jó hírünk: a kertészkedés megtanít lelassulni, és türelmesnek lenni. A természet tempója nem csak a felnőtteket relaxálja, hanem segít megnyugtatni a hiperaktivitással külzdő gyerekeket is. A zöld környezet nyugtató hatását nem kell nagyon bemutatni, de jó ha tudjuk, hogy fél óra kertben töltött tevékenység után a kortizol nevű stresszhormon szintje lecsökken. Vajon miért van ez? Egy elmélet szerint a boldog-kertész titka az, hogy érintkezésbe kerül a talajjal, és a benne élő organizmusokkal.

De más pozitív lelki hatásai is vannak a kertészkedésnek, növénynevelésnek: a kudarcok leküzdése, és a sikerélmények miatt nő az önbecsülésünk, különösen igaz ez ha élelmiszert is termesztünk! Valami újat hozunk létre, elérünk egy kitűzött célt, és akármilyen kevés is a pénzünk, erre akkor is képesek vagyunk. Ráadásul ha zöldséget-gyümölcsöt termesztünk, akkor a táplálkozásunkat is pozitív befolyásoljuk, ugyanis egy kertész, akik veszi a fáradságot, hogy ennivalót termesszen, felnevelje és leszüretelje, valószínüleg meg is fogja enni azt.

A kerti munka mentális egészségünket is nagymértékben segíti, mivel a kertészkedés során könnyed koncentrációban van részünk, teljes belefeledkezéssel (a kutatók ezt, a kertünkre fordított figyelemre néha az “elbűvöltség” szót használják), és ez az összpontosítás pedig segít megőrizni a szellemi frissetségünket. Egy jól megtervezett kert a demenciában szenvedőknek is a segítségére lehet, ha például többféle érzékre ható növényekkel, vagy őshonos fajokkal ültetik be azt.

Miben segíti a kertészkedés a gyerekeket?

  1. Fejleszti a finom-motorikus képességeiket
  2. Javítja a mozgáskoordinációjukat
  3. Megtanítja őket arra, hogy értékeljék a türelmet
  4. Növeli az önbecsülésüket, sikerélményt okoz
  5. Megnyugtatja őket, csökkenti bennük a stresszt
  6. Erősíti a szociális kapcsolataikat, azaz közzösségfejlesztő erejű
  7. A rendszeres szabad levegőn, napfényben történő mozgás pozitív hatással van az egészségükre
  8. Erősíti a fizikai szervezetüket, izomzatukat
  9. Egészséges táplálkozásra serkenti őket
  10. A könnyed koncentráció fejleszti a figyelmüket, és az emlékezetüket

+8 Olvasóink javaslatai

11. Kialakítja a felelősségvállalást, felelősségérzetet! (Kis herceg: Felelős vagy a rózsádért…)

12. Kialakítja a kötelességérzetet, rendszerességet! (Ha nem öntözi meg a kedvenc növényt időben, elhervad, kiszárad a melegben, forróságban.)

13. Szabadságot ad és függetlenségre nevel. Az önfenntartásra való képességet segíti.

14. A biológiai tudást könnyebben sajátítja el, megismeri a növénytant, állattan egy részét!,/bogarak,giliszták,vakond stb./

15. Miután közvetlen tapasztalatot szerez a környezetéről az környezetvédelemre sarkallja! Környezettudatosságukat alakítjuk, s a természet szeretetét. 

16. Olyan helyzetbe hozzuk őket, hogy ők kérdezzenek, s ezzel automatikusan, mintegy véletlenül (incidental learning) tanulnak! Biológia, földrajz, természetismeret a minimum, amit elsajátítanak.

17. Élményeket biztosítunk nekik. 

18. Megtanítja őket tisztelni a fizikai munkát. Megismerik, hogy nem könnyű munka az élelmiszer-termesztés, mégis vannak akik nap mint nap ezen fáradoznak. 

Forrás: Kertbarát magazin 2019/február. Grafikák: Freepik