Sas palota, Emke kávéház, zsinagógák, Sebes-Körös, Ady, Holnap, Rimler Károly. E látszólag össze nem függő szóhalmaz metszéspontjában Nagyvárad neve rajzolódikki. A héten ebben a kissé megkopott dicsőségű Körös-parti városban jártunk, ahol a határon túli első óvodakert avatón vettünk részt.

Sok-sok kis kéz az ágyások körül

Ötlettől a megvalósulásig

Ahhoz, hogy az álmokból valóság szülessen, mindig szükség van elkötelezett emberekre. Ez Váradon sem volt másképpen. Két lelkes anyuka, Noémi és Kati fejében megszületett az ötlet: kellene valamilyen kis kertet létrehozni az ovisoknak, ahol szabadon, a természetben tevékenykedhetnének. Azzal tisztában voltak, hogy az óvoda udvar köves, feltöltött területén a hagyományos talajművelés nem jöhet szóba, ezért a magaságyásban történő kertészkedés mellett tették le a voksukat. A szülők összefogtak, pályáztak, szponzorokat keresetek, és végül az álomból valóság lett: megszületett a mini édenkert.

Az új Óvodakert Nagyváradon

A kert eszközei

 A rendelkezésre álló közel 50m2-es területen egy komplett kertet sikerült megvalósítanunk. A gyerekek 4 db magaságyásban kertészkedhetnek, melyek közül egy fóliával védett, lehetővé téve a minél korábbi kertművelés elkezdését. A játékos ismeretszerzés, de egyéb kinti programok kiváló helyszíne a kert közepén létrehozott „beszélgetős-tér, ahol egy magasított asztalon bemutatható az aktuális téma, amit a kicsik az U alakban kialakított padokokon kísérhetnek figyelemmel. A padok egy része nyitható, hogy mindig kéznél legyenek a legszükségesebb szerszámok. A kert gyümölcseit a csappal ellátott munkaasztalon lehet feldolgozni, az aktuális időjárási jelenségek pedig az ún. angol-házikóban elhelyezett műszerek segítségével követhetők nyomon.

A magaságyás még rossz minőségű talaj esetén is lehetőséget nyújt a kertészkedésre

Bálint Gazda a fővédnök

 A tankertet az iskolakert program fővédnöke és szakmai koncepciójának kidolgozója, a fáradhatatlan  munkabírású Bálint gazda adta át. Az 1804 óta működő evangélikus iskola –  jelenleg óvoda – kertjében létrejött kertet hálaadó istentisztelet keretében vehették birtokukba a legkisebbek. Mátyás Attila lelkész háláját fejezte ki mind az égi mind a földi segítségért, majd a gyerekek Bálint gazdával közösen elültették a jövő tavasszal színpompásan virító tulipánok hagymáját. Az átadó egy jó hangulatú, kötetlen beszélgetéssel zárult, amit a gyülekezet bőséges vendéglátása mellett élvezhettünk. Sok sikert, örömöt kívánunk a kert működtetéséhez!

„Az iskolakert nagyszerű dolog olyan szempontból, hogy első látásra mindenki azt gondolja, hogy csak a gyerekek nevelését szolgálja, de ez nem így van. Mert én most azt tapasztalom, hogy amit a gyerekek láttak az iskolakertben és megtanultak az iskolakertben, azt az ismeretet hazaviszik, elmondják a szüleiknek…és akkor talán a szülők is azt gondolják, hogy érdemes volna valamit talán csinálni a kertjükben…tehát az egész társadalomra hat az iskolakert és nagyon pozitív irányban. „
Dr. Bálint György

A feltöltés dátuma: 2016-október-20