Január 16-án, pénteken Bálint gazda volt a Bornemisza Gimnázium vendége. Az ismert médiakertész – teljes nevén dr. Bálint György – 1981-2009 között a Magyar Televízió Ablak című magazinjának volt állandó munkatársa. Sokan innen ismerhetik a most 96 éves kertészmérnököt, akinek több mint 20 könyve jelent meg, és volt országgyűlési képviselő is. Kevesen tudják róla, hogy miután megszerezte a mérnöki oklevelét, 1941-ben behívták munkaszolgálatra, ahonnan koncentrációs táborba került, majd 1945-ben szabadult. Szakmai tevékenységéről és a holokauszt alatt átéltekről 2014 novemberébennyilatkozott Rónai Egon műsorában az ATV-nek. (Bálint György a jobb társadalmi hátterű, képzett, művelt emberek felelősségéről beszél a beszélgetés 14. percétől.)
Bálint gazda kellemes humorral mintegy másfél órán át konzultált iskola területén létesítendő tankertről az igazgatóval, több pedagógussal és kivitelezőkkel. A vendég személyes élményei alapján elmondta, hogy ma már sok gyermek nem tudja, hogy a borsót nem gépek gyártják, a tarhonyát pedig nem termesztik, ezért nagy szükség van az ilyen iskolakertekre, ahol a tanulók megismerkedhetnek a növényekkel, azok termesztési módszereivel. Emlékeztetett, hogy Egyesült Államok First Ladyje Michelle Obama is lecserélte a Fehér Ház udvarán a dísznövények egy részét veteményesre, ahol aztán általános iskolás tanulókkal együtt szedett paprikát és más zöldségeket.

A konzultáció során  Bálint gazda lenyűgözően beszélt – többek között – a kaporról, a növénytársulásokról, a karcsú orsós gyümölcsfákról és az emelt ágyás előnyeiről. Bálint György megosztott egy történetet vendéglátóinak arról, hogy egyik barátja súlyos betegségből való felépülésében milyen szerepet játszott egy, a teraszán magaságyásba telepített kiskert. A beszélgetésen szóba került a kertnek, a kertészkedésnek, a földművelésnek az Ó- és Újszövetségben betöltött szerepe is.
Bálint György a találkozó végén elvállalta a tervezett tankert védnökségét és megtekintette az iskola udvarát, ahol azonnal javaslatot is tett a kivitelezés pontos  helyszínére és több konkrét szakmai tanácsot adott.
A kertben a tervek szerint idén tavasztól ültethetik és gondozhatják majd a növényeket a Bornemiszások.