A Derecskei Gyümölcsös más. Itt időnként traktor vontatja a gyerekeket, megszeretik az almát és egy Szedd magad akcióból élményprogramok alakulnak ki. A családi napok rendezvénye a gyümölcsösben valójában egy környezettudatos gazdálkodás szemléletében felépített foglalkozás, ahol interaktív játékokon keresztül mutatják be a kertben zajló folyamatokat. Séra-Szabó Veronikával beszélgettünk a családi vállalkozás új szemléletéről.

Kertkerülő kör

A túra négy-öt állomáson keresztül vezet, a résztvevők mindenhol pecsétet kapnak azért, ha felismertek egy helyi állatot, vagy helyesen mondják el a fák jellemzőit. Olyan vizsgálatokra is aktivizálhatók így a gyerekek, mint a növekedés fázisai vagy a talaj kémhatásának megfigyelése. Ezután könnyebb arról beszélgetni, hogy például melyik fának milyen típusú föld a legmegfelelőbb. Az egész kertet körbe tudják úgy járni, hogy traktorhoz almaszedő ládákat kötnek, az állomások között van ilyenkor a hűtőház, a jéghálók és a meteorológiai állomás. Ez a program mindig a legnagyobb sikert hozza a kicsik körében!

A foglalkozásokon keresztül a gyerekek testközelből élik meg a termelés folyamatait, összefüggésében látják az alma és a kész termékek kapcsolatát. Sokan, akik azelőtt nem szerették közülük az almát, azóta jóízűen megeszik, ez azóta már valóságos anekdótává vált a gyümölcsösben. Először egy hagyományos „szedd magad” típusú  árusításnak indult, de azt vették észre a szervezők, hogy a családok szívesen maradnak ott a szüreten, leülnek a fűbe és piknikeznek, tanítgatják a gyerekeket a természet körforgására.

„Több családi történetben szerepelt az a „csoda”, hogy amióta kint voltak a gyerekekkel már szívesebb eszik meg az almát, sőt kérik , hogy legyen otthon.”

Gyümölcsöző programok

Mivel ez a beszélgetésekből hamar kiderült, 2013-ban megrendeztük az első Gyümölcsös Kalandokat, amit azóta is fejlesztünk. Most egy látogató központ építése szerepel a terveink között, hiszen ilyenkor egyszerre kétezer-kétezerötszáz fő van jelen. Emelett külön kertpedagógiai foglalkozásokat is tartunk óvodák és iskolák részére – mondta Séra -Szabó Veronika – , aminek a középpontjában a felelős kertművelés szemlélete áll, ez saját védjegyünkké vált azóta. A természet megfigyelésén alapul, a permetezés előtt például rovarcsapdákat helyezünk ki, és csak olyan permetszerrel kezeljük a fákat, ami az adott évben megjelent kártevők ellen véd. Az éjszakai öntözés egy másik kézenfekvő megoldás a természet erőinek spórolásához, mivel ilyenkor kevesebb a páraveszteség. Madárodúkat is helyeztünk el a területen, összesen 1024 (!) darabot, pozitív jelenlétük a gazdáknak is jó: egy cinkepár többek között 60 kg kártevőt fogyaszt el évente.

„Az, hogy a Greennovációs Nagydíjon a termelő/gyártó kategória győztesei lettünk, lényegében bónusz volt, a valódi értéket a pályázat elkészítése adta. Természetesen nagy öröm, hogy tevékenységünket szakértők is kiválónak értékelték, így büszkék vagyunk erre a díjra.”

Felelős kertművelés

Rájöttünk már a kezdetek kezdetén- teszi hozzá-, hogy csak úgy lehet gazdaságos a vállalkozásunk, ha nem erőből, hanem élő tapasztalatok alapján fejlesztünk. Generációkon át mindig úgy gondolkodtunk, hogy a fából nem a legtöbbet szeretnénk kinyerni minél gyorsabban, hanem hosszú, évtizedes távlatokban gondoljuk át a növény fennmaradását és egészséges terméshozamát, ezáltal egy finomabb és egészségesebb terméket tudunk a fogyasztók asztalára tenni.

Kapcsolódó programajánló
A PROGRAM INGYENES!

A Gyümölcsös Kalandok évente kétszer, három hétvégén át tartanak több ezer fő számára.

Kertpedagógiai foglalkozásokra a helyszínen általános iskolások és óvodások jelentkezhetnek, körül-belül ötven főt tudnak egyszerre fogadni a gyümölcsösben. Az előadás másfél órás, de rajzolás és más érdekes foglalkozások is várják a gyerekeket!

A helyszín: Derecske (Debrecen közelében), a 47-es főút 18-as kilóméterkövénél kezdődik a gyümölcsös.