A széllel, faggyal dacoló kecses kis virág mindannyiunk kedvence. Pár éve már nőnapra nem szedhetünk belőle kedvünkre, de a kertészetekből beszerezhető hagymái gond nélkül ültethetők magánkertekbe is.

A névadó

A 2005 óta védettséget élvező növénynek számos népi neve ismert, így becézték többek között árvavirágnak, fehér tavaszikának, hócseppnek, hagymás fehér violának, Gergely-napi virágnak, hóízvirágnak, kacsabirinek, kígyóhagymának, szunnyadónak.

Az erdélyi református családból származó teológus, lelkész, botanikus Benkő József, a felvilágosodás korában először alkalmazta magyar nyelven Linné rendszerét. A Nomenclatura Botanica (A növények nevezéktana) című művében szerepel először a ma ismert hivatalos elnevezése ennek a bájos tavaszi  virágnak.

Korábban nagy mennyiségben árulták a hóvirágot (Forrás: fortepan.hu)

Hóvirágtelep az Alcsúti Arborétumban (Forrás:alcsutiarboretum.hu)

Védelmet élvezve

 Gyerekkorunk nőnapjai nem múlhattak el hóvirág nélkül, 2005 óta azonban már védett, eszmei értéke 10.000 Ft. De miért is kellett védelem alá helyezni, ha olyan sok volt belőle? Az ok nem az aluljárókban hóvirágot árusító nénikékben, hanem az ipari méreteket öltő kitermelésben keresendő. Előfordult, hogy „leleményes” vállalkozók munkagépekkel gyalulták le a termőhelyek földjének felső rétegét, hogy hagymák mázsáit nyerjék ki, melyeket aztán jellemzően Hollandiába exportáltak.  Majd ezek a hagymák később kiváló minőségű exportáru ruháit felöltve itthon is kereskedelmi forgalomba kerültek. A kitermelők teljesen logikus módon, a legszebb példányokat emelték ki, így a megmaradt gyengébb minőségű, csúnyább hóvirágok szaporodtak, hasonló utódokat hozva létre.

Az év vadvirága

 Az idén hetedik alkalommal meghirdetett Év vadvirága 2017 szavazás három jelöltje, a turbánliliom, a mocsári gólyahír és a hóvirág között szoros verseny alakult ki. Úgy tűnik, a turbánliliom az örök vesztes, hisz már tavaly is lecsúszott a dobogó legfelső fokáról, melyre idén képzeletben a hóvirág állhatott fel. Az  http://evvadviraga.nhmus.hu/ tematikus weblapon számos érdekesség, aktuális programok, és egy hóvirágfigyelő játék is helyet kapott, hogy minél többen odafigyeljenek erre a gyönyörű virágra.

Hóvirágtelep az Alcsúti Arborétumban (Forrás:mindennapszamit.hu)

A hóvirág fejlődése decembertől májusig (Forrás:mozaweb.hu)

Hóvirágot a kiskertbe!

 A védelem csupán a természetben előforduló hóvirágokra vonatkozik, saját kertjében bárki ültethet hóvirágot. Ennek optimális időpontja ősz, vagy a tavaszi virágzás utáni időszak. A hóvirág hagymákat beszerezhetjük a kertészetekben. A hóvirág kedveli az árnyékos, üde, nedves, humuszos talajt, ahol fiókhagymáival és szétszóródó magjaival pompás tavaszi virágszőnyeget hoz létre. 2-3 évente tőosztással tovább szaporítható.

2017-03-01