Éljen a mezítláb!

„Le a cipővel, éljen a vad természet, szabadok vagyunk”- harsogják a szabad természetbe szakadt pesti srácok  a 70-es évek emblematikus filmjében, mely Csukás István: Nyár a szigeten című regényéből született. Gyermekkorunkban nem voltak mezítlábas ösvények: csak lerúgtuk az alföldi papucsokat, és egész nap mezítláb szaladgáltunk. Bár ebben lehet, hogy szerepük volt az NDK-s nejlonzokniknak is… A múlt héten mezítlábas tanösvényt avattunk a Nádland Pest áruházban.

Sebatsian Kneipp a wörishofeni szanatóriumban (Forrás: Wikipédia)

Séta mezítláb

A wellness atyja

A wellness atyjának is tartott Sebastian Kneipp az 1800-as években kidolgozott egészségmegőrző módszerének egyik alappillére a mozgás volt.  Azonban ezt Kneipp nem edzőtermekben, súlyzókat emelve képzelte el, hanem a szabad természetben, mezítláb. Az általa alapított, és ma is kiválóan működő wörishofeni szanatóriumban a gyógyulni vágyók minden nap előre meghatározott időközökben az erdőben sétálnak, nyáron mezítláb járkálnak a harmatos fűben vagy a vizet tapossák a hideg patakban.

Közelebb a természethez

Korunk rohanó világában egyre kevesebb idő jut arra, hogy a természetben időt töltsünk. A gyerekek nem másznak fára, nem játszanak a patakban, és nem szaladgálnak mezítláb. Azonban, hogy a természetet egy kicsit közelebb hozzák a városi ember számára is, sok helyen alakítottak ki mezítlábas tanösvényeket szállodák, óvodák, iskolák, és egyéb létesítmények kertjében, vagy akár a települések határában.

Le a cipővel!

Ez az egyre szélesebb körben alkalmazott wellnessmódszer lényege az, hogy a kijelölt  ösvényt különböző minőségű felületekkel látjuk el, amelyeken mezítláb kell végigmenni. A különböző textúrájú felületek kellemesen masszírozzák talpunkat, ami jótékony hatással van a közérzetünkre. A Nádland tanösvényen tizenöt féle felület található: gumilap, kérges fenyőpalló, többféle méretű folyami kavics, tégla, műfű, görgeteg kő, fenyőkéreg, tőzeg, teraszdeszka, szalma, sóder. Mielőtt elkezdtem volna írni a hírlevelet, többször végig sétáltam rajta: ma reggel a folyami homok, és számomra is meglepő módon a szalma vitte a pálmát. Ha Budapesten a 10. kerületben járnak, ne hagyják ki a Nádland mezítlábas ösvényt! Szeretettel várjuk Önöket! Jelszó is van: Le a cipővel!

Cím: 1106 Budapest, Jászberényi út 47/b.

Nyitvatartás:

Hétfő Péntek: 9-17

Szombat: 9-13

Vasárnap: Zárva

 

 

Valaki még zokniban próbálkozik