Az élmény centrikus oktatás előfutára

Talán kevesen tudják, hogy minden idők legnépszerűbb svéd ifjúsági regénye, a hazánkban is méltán közkedvelt Nils Holgersson csodálatos utazása, eredetileg általános iskolai tankönyvnek készült. Selma Lagerlöf, későbbi Nobel-díjas svéd írónő, a XX. század elején arra kapott megbízást, hogy földrajz oktatására írjon könyvet kisiskolások számára. Az írónő a száraz tények ismertetése helyett egy kalandokban bővelkedő, Svédország gyönyörű tájait és gazdag állatvilágát bemutató regényt tárt a diákok elé.

Színpompás téli vendégek, és a vendéglátó: a nyári lúd

 A vadludak szeretete tehát adott, de nézzük meg, hogy pontosan milyenek fordulnak elő nálunk. Bár a téli időszak kezdetén ludak ezrei jelennek meg a tatai Öreg-tavon, hazánkban csupán egy vadlúd faj költ, nevezetesen a nyári lúd. Ez a nagytestű, vaskos, rózsaszín csőréről és lábairól könnyen felismerhető faj már kora tavasszal megfigyelhető, amint akár 6-10 fiókáját is vezeti a part menti nádasban. Hozzájuk csatlakoznak szeptember végétől a vetési lúd és a nagy lilik több tízezer fős csapatai. Mellettük megfigyelhetők világviszonylatban is veszélyeztetett fajok, mint pl. a vörösnyakú lúd, vagy a kis lilik.

 Egy jól működő család mintapéldája

 A vadludak családi élete példaértékű. Párválasztásuk egész életre szól, és az utódgondozásban a tojó mellett a gúnár is aktív szerepet vállal. A fiatal ludakkal a következő tavaszig együtt marad a család. Korábban kísérleteztek a befogott példányok szaporításával, de ezek kudarcba fulladtak, hiszen a párjuktól elszakított ludak nem akartak mással újra párba állni.

Reggeli kihúzás

 A vadludak az éjszakát a vízen töltik, reggel azonban kirepülnek, hogy a környező mezőgazdasági területeken, főleg kukoricatarlókon jól belakmározhassanak, erőt gyűjtve ezáltal további vándorlásaikhoz. Napközben vissza-visszaszállnak a tóra inni, tollászkodni, megpihenni, majd újra a szántóföldek felé veszik az irányt egészen sötétedésig, amikor aztán újra visszatérnek éjszakázó helyükre. A nemzetközi jelentőségű pihenőhelyként számon tartott tatai Öreg-tavon az ősz-téli vonulás időszakában több tízezer ludat figyelhetünk meg egyszerre.

Megfigyelés a mYnest-ből

Tatán egyedülálló módon minden ősszel nagyszabású rendezvény keretében köszöntik a természetbarátok az átvonuló vadludakat. Hazánkban már 15. éve megrendezett madárünnep idén egy új attrakcióval várja látogatóit. A Vadlúd Sokadalomban bemutatkozik a mYnest, a természetfotós játszótér. Máté Bence világhírű természetfotóssal közösen kifejlesztett, törésbiztos detektívüvegekkel ellátott, teljesen fényzáróvá tehető lesből  különleges módon figyelhetők meg és fényképezhetők a madarak. Az élmény centrikus oktatás és környezeti nevelés elkötelezett híveként célunk a felnövő generáció számára is maradandóvá tenni a természet szeretetét, megismerését. Amennyiben szeretné Ön is átélni ezt a páratlan élményt, úgy látogasson el november 28-án a Tatai Vadlúd Sokadalomra.