A Nádlandban működő iskolakerttel, és innovatív, madárbarát tanösvénnyel mi is bekapcsolódtunk az idei „Kinn az osztály” rendezvénysorozatba. A kezdeményezés beváltotta a hozzá fűzött reményeket: gyakorlatban bizonyítottuk, hogy a szabadban végzett tanulás minden gyerek számára vonzó, aktivizálja őket és a kézzel fogható ismeret a tanulók számára könnyen emészthető. A kertben eltűntek a gyerekek képességbeli különbségei, oldott hangulatban vette ki mindenki a maga részét a feladatokból.

Nem megmondtam, hogy bontott csirkét hozzál!

Kezdtük azzal, hogy megtudtuk, a nyest tud angolul és hogy mély bariton hangon milyen a csipogás. Főztünk Pista bácsival egy nem túl finom húslevest, egy, a szavaival élve „kizsigerelt” csirkéből. Azért nem túl finom, mert nyilvánvalóan csak a gyerekeknek akartuk megmutatni, hogy a kertben termesztett zöldségek és fűszerek, valamint munka nélkül nehezen összehozható egy étel. A csirkét nem bontottuk ki és a fazék is csak demonstrációs célt szolgált. Ennek ellenére sokan lelkesedtek érte!

Interaktív környezeti nevelés óra a Nádlandban

Kőbánya blues, avagy urbánus környezeti nevelés

Komolyra fordítva a szót beszélgettünk a természet, a kert és az állatok egymásra hatásáról, amit interaktív táblákon is megnézhettek a tanulók. Hogy mit lehet találni egy ilyen városi környezetben? Meglepően sok mindent! A környezeti nevelés az ilyen urbanizált területeken is fontos része lehet az oktatásnak! A raktárunkba egy rozsdafarkú család költözött be, amit most megtaláltunk. Hasonló felfedezések apropóján beszélt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől (MME) Orbán Zoltán az madarak és emberek kapcsolatáról. Éppen azért van szükség ezeken a területeken is élőhelyekre, táplálékra és fészkelőhelyre, mert itt nehezebben találnak megfelelőt maguknak. Ezeket az állatok hamar birtokba veszik, és jótékonyan hatnak vissza jelenlétükkel a nagyvárosi környezetre. A külső polcokra pakolt bambuszba és nádba spontán is beköltöztek lakók, a poszméhek és más rovarok is. Szabadon megfigyelhettük  őket, nem zavartatták magukat még ennyi ember jelenlétében sem. Pontosan kivehető volt az útjuk a virágoktól a szálláshelyükig, amit a gyerekekkel nagy lelkesedéssel végig is kísértünk.

A poszméhek útját követik a gyerekek Orbán Zoltán MME vezetésével

Kinn az osztály

Mint Fülöpné Gali Zsófiától, az Ökostart Alapítvány vezetőjétől, a Kinn az osztály program elindítójától megtudhattuk, a program sikerrel debütált. Már az idei, első évben országosan több, mint 30.000 gyerek élvezhette a tanterem falain kívüli, élménycentrikus oktatás áldásait. A programvezető elmondása szerint a cél az, hogy a jövőben még több intézmény csatlakozzon a kezdeményezéshez, ezáltal is elősegítve a gyermekek számára a szabadtéri oktatási, ismeretszerzési lehetőségeket.

Fülöpné Gali Zsófa- Ökostart Alapítvány

KINN AZ OSZTÁLY TOVÁBBI KÉPEK