Miért fontos egy rovarhotel?

Főoldal/Egyéb/Miért fontos egy rovarhotel?

Miért fontos egy rovarhotel?

A zárvartermők 80%-a igényli a beporzó rovarok közreműködését a sikeres  beporzáshoz, a globálisan 100 legfontosabb termesztett növény közül 71 beporzása szintén ezeken a rovarokon múlik. Pl ilyen az alma, a szója és a búza. Az emberiség élelmének 30-35%-a a méhektől és más beporzóktól függ. Albert Einstein szerint ha a méhek kipusztulnak, akkor a 4 éven belül az emberiség is kipusztul.

Az IPBES nemzetközi és egyben kormányközi testület a biológiai sokféleség szolgálatában 2016 februárjában nyilvánosságra hozott egy jelentést a beporzók és a beporzás globális helyzetéről. Eszerint a házi méhek és más vad beporzók száma csökkenőben van a világ számos táján. Az 1950-es évek végétől 2007-ig 2,5 millió méh kolónia pusztult el az USA-ban. A tíz évvel ezelőtti mérések szerint 36-40%-kal csökkent télen a méhpopuláció, ami messze felülmúlja a természetes szintet.  Hogy mi lehet ennek az oka, azt sajnos még mindig csak találgatják.

A rovarhotel lakói nem csípnek! (Forrás: balkonada.cafeblog.hu)

A feltöltés nagy élmény lesz közösen!

A tudósok válaszai szerint több károsító tényező egyidejű hatása tizedeli a beporzókat. Bizonyos rovarirtószerekben található neuronikotinoidokat a méhek a nektáron keresztül szívják fel. Egyesek szerint az immunrendszerüket gyengíti, míg mások azt állítják, hogy a tájékozódási képességüket teszi tönkre és egyszerűen nem találnak haza.

A monokultúra hátránya, hogy nagy területen csak egy meghatározott időben van virágzás. Ekkor a méhek dőzsölnek, az elvirágzás után viszont éheznek. Ez is lehet oka a méhek nyári pusztulásának.

Némely tudósok a telekommunikációs eszközök által kibocsátott rezgésekre gyanakodnak. Annak ellenére, hogy nem sikerült hitelt érdemlően bizonyítani, az viszont kiderült, hogy a méhek néhány nap alatt kiköltöztek azokból a kaptárokból, amelyekbe mobiltelfont helyeztek. Sok amerikai farmer a génmódosított kukorica vetése után tapasztalta azt, hogy a méhek nagy hirtelenséggel eltűntek a területükről.

Ugyanezzel a kérdéssel foglalkozott az MTA munkatársa Kovács-Hostyánszki Anikó a napokban, aki az ökológiai sokféleségben látja a megoldást. A kutató sürgeti a vetésforgó, a kistáblás művelés, a mozaikos vetésszerkezet és változatos virágforrások használatát. Ugyanakkor fontos lenne kevesebb gyomirtószer és műtrágya alkalmazása.

Ahhoz, hogy az iskolás korosztálynak is valamit el tudjunk mondani a fentiekből, az iskolakertben az érzékenyítés, szemléltetés jegyében érdemes rovarhotelt telepíteni. Ennek a sokszor mutatós kerti építménynek az az előnye, hogy miután a beporzók birtokba veszik, a gyerekek félelemérzés nélkül közelről megfigyelhetik a viselkedésüket. Darazsakra nem kell számítanunk, viszont poszméhekre igen, ez utóbbiak pedig nem agresszívek. A rovarhotel építéséhez használjunk valamilyen rekeszes, polcos építmény és töltsük fel furatokkal ellátott farönkökkel, téglával, bambusszal, náddal.

2017-04-06

Hagyj üzenetet