Gyerekkoromban a  tavasz  biztos jelét mutatta a piacon tornyosuló eprek látványa. Amikor a málnát” legelhettük” nagyapám kertjében akkor  már javában tombolt a nyár, és mi gyerekek élvezhettük a gondtalan hosszú vakációt. Bár napjainkban szinte egész évben kapható mindenféle gyümölcs, de az igazi ma is a saját kertből szedett finomság. 

Napimádók a kertben

 A bogyósokat talán nem kell senkinek bemutatnunk. Az eper, a ribiszke, a málna, a szeder, az áfonya mindenki által kedvelt gyümölcsök, melyek ellátják a szervezetünket fontos vitaminokkal, nyomelemekkel és ásványi anyagokkal is. Ahhoz, hogy hosszú ideig élvezhessük termésüket fontos, hogy a kertbe ideális körülmények közé kerüljenek. A köszméte kivételével, amely a déli napot nem kedveli, a bogyósokak mindig a kert kifejezetten meleg és napos részére ültessük. Azonban nem csak a napot de a vizet is szeretik. Tartós szárazság esetén a bogyók nem fejlődnek megfelelően, zamatuk is elmarad a rendszeresen öntözött társaikétól. Ezt megfelelő talajtakarással ellensúlyozhatjuk.

Az eper hajtásai tavasszal

Előfordul, hogy a termés télen is rajta marad a növényen

Optimális ültetési időpontok

Ősz Október vége, november eleje  ribiszke, málna, josta, kék és piros áfonya, bodza
Kora tavasz Olyan helyeken, ahol kemény a tél ribiszke, köszméte, málna, josta
Tavasz Április végéig szeder, kivi, szőlő
Nyár Augusztus eper

Vegyes ágyások

 Ahogy a természetben, úgy az iskolakertben termesztett növények is szeretik, ha változatos társaságban élhetik napjaikat. A szamóca például szereti a fokhagyma, a póréhagyma, de a saláta társaságát is. A hagymák védik a szamócát a gombás fertőzésektől. Még most sem késő a magaságyásba a szamóca sorai közé egy-két fokhagymát elültetni. A folytonosan érő szamóca jól mutat ágyások szegélynövényeként is, mivel májustól októberig virágzik és hozza gyümölcseit. Az örökké szomjas málna tövét érdemes mulccsal takarni. A sorok közé ültetett körömvirág egészségesen tartja a talajt. A ribiszkét megtámadó rozsdabetegségtől óv a tövek közé ültetett szagos müge.

Hasznos rovarok a kártevők ellen

 Az Édenkertben  Ádám és Éva vélhetően nem permetezéssel töltötték napjaikat, bár a kert művelése és védelme a Biblia szerint az ő feladatuk volt.  Napjainkban minden értelemben messze kerültünk ettől az idilli állapottól, a természetben levő egyensúly áldásait azonban ma is használhatjuk a növényvédelem során is.

Luxuskégli fülbemászóknak

Fülbemászók állandó éjszakai műszakban vannak. Nappal alszanak, éjjel viszont levéltetű- vadászatra indulnak. Ha kényelmes hálóhelyet biztosítunk számukra a táplálékforrás közelében, pótolhatatlan segítséget biztosítanak számunkra a levéltetvek elleni küzdelemben. Húzzunk át drótot egy kisebb agyagcserép kifolyónyílásán, majd tömjük ki a cserepet szalmával, vagy fűvel, és az egészet fejjel lefelé akasszuk fel a bogyós cserjére.

Fülbemászó hálóhely (forrás: biokontroll.hu)

2017-03-30