Október közepén írtunk a hagyományos tárolási módokról, azon belül is a vermelésről. Hogy ne csak a levegőbe beszéljünk – vagy írjunk – mi is vermeltünk egy második osztályos fiú csoporttal. Amit akkor leírtunk most nem ismételnénk meg, viszont beszámolunk az eredményről. Lenyűgöző!

Az októberi cikk után november elején elraktunk egy jó adag zöldséget: sárgarépát, fehér répát, fekete retket, zellert. A vermelés az egész csoportnak és a felnőtt kísérőknek, de még a mi munkatársaink nagy részének is újdonság volt. Örömmel láttunk neki az előkészületeknek, bőven lehetőséget adva a gyerekeknek, hogy saját maguk végezzék a munkát. A lapátolás ment a legjobban. Mióta szalmával letakartuk, eltelt több mint három hónap. Amíg hó borította a kertet és tartós mínuszok voltak, nem sok kedvünk volt megbontani a vermet. Ezen a héten viszont megnyitottuk, nem is annyira a vitaminhiány, sokkal inkább a kíváncsiság miatt.

A verem készítése a fiúkkal

Összedolgoznak a gyerekek

A vermet besüllyesztettük a földbe

A szalma még vizes volt, de nem rothadt el, egész jól le tudtuk szedni vasvillával. A homok a verem szélén megfagyott, ott nehezen tudtuk bontani, de a közepén jól ment. Rövid kotorászás után szépen fordultak ki a répák. Ahogy egyre-másra kerültek kézbe a zöldségek úgy nőtt a lelkesedés, mert a frissességet, ropogós jelleget teljesen megtartva vészelték át a kőbányai  -15 °C-ot. A répák nem puhultak meg, nem voltak rohadtak, fagyottat csak egyet találtunk a szélén. Hűtővel ezt nem tudtuk volna elérni, ezeket pedig ingyen tároltuk több mint három hónapig áramfogyasztás nélkül. Zseniális! Na jó, nem mindenki tartotta annak, de ő is jót evett, sőt repetázott elkészített zöldséglevesből.

1. lépés: a szalma eltávolítása

2. lépés: hozzáférhetünk a zöldségekhez

3. lépés: a különböző rétegekből előszedhetjük a terményeket

4. lépés: csak a verem szélén egy répa fagyott meg, az összes többi ép és ropogós

Tavaly nagy sikere volt a Kárpát-medencei gabonákat bemutató foglalkozásainknak. Ritka lehetőség egymás mellett látni a különböző kalászosokat, a faj felismerés így gyorsabban ment. Ezért az őszi gabonákat a megfelelő időben elvetettük. Most, február végén már megállapítható, hogy a tartós erős fagy okozott-e kárt a vetésben. A rozs jól bírta, a búza és a tritikálé sem ment tönkre, az árpa és a zab viszont nem sok jóval kecsegtet, levelei elsárgultan fekszenek. A kertben tapasztaltak alátámasztani látszanak a hírekben megjelent információt, miszerint az őszi kalászosok harmada károsodott az időjárás miatt. Az Európai Bizottság Mezőgazdasági Főigazgatóságának műholdfelvételein alapuló adatok szerint egyedül Magyarországon vannak fagykárok.

Gabonás foglalkozás aratás előtt

A fagy érződött a zabon és az árpán is, a búza, a rozs és a tritikálé jól bírta a hideget

2017-02-23