Az iskolakert programhoz évek óta lelkes csapat fejleszti az eszközöket. Az eszközök célja több szintű: a legkézenfekvőbb, hogy kézzelfoghatóvá tegyék a gyerekek számára a növényeket és az állatokat. De ezen az elsődleges feladatukon túl, további szerepeik is vannak. Ezt a sokszínűséget, többféle funkcionalitást az alábbi csoportosítással szeretnénk bemutatni.

Aktivitás

A természetbarát magatartás a természetben végzett tevékenységgel, munkával rögzül. A gyakorlati kertészkedés egyben értékteremtéssel járó folyamat, amely lehet játékos, de ugyanakkor fárasztó is. Olyan környezetet biztosítunk, ahol a gyerekeknek akadályokat, nehézségeket is le kell küzdeniük és szembesülnek korlátokkal, de az erőfeszítés megtérül.

Magaságyás

A magaságyás a kert egyik alapeleme, széles spektrumú környezeti nevelési eszköz, amely fóliasátras kivitelben még sokoldalúbban használható. Alkalmas a növények, növényi életforma, különböző típusú növényi szervezet bemutatására. De a talajélet, talajlakók megfigyelése, vagy akár az évszakok váltakozása is nyomon követhető vele, leglátványosabban ha beépített plexilappal kérjük. A foglalkozás gördülékenységét elősegíti, hogy a magaságyás gyerekek magasságához megfelelő méretben kialakított, sőt lehet akár külön óvodás vagy iskolás méretű is. Kertészeti alapfogalmak megismertetésére is alkalmas, mint a szaporítás, és annak különböző fajtái, vagy komposztálás.
Méretek: 
120 x 180 x 65 cm (a magassága igénytől függően változhat)
Ajánlott irodalom:
A magaságyás telepítéséről, az ajánlott növények listájáról, a magaságyás hazai legismertebb képviselője, Bálint gazda (Bálint György) könyvéből szerezhetünk részletes útmutatást. A laikusok számára is könnyen érthető, életszerű leírásokból könnyedén elsajátíthatjuk a magaságyas művelés csínját-bínját:
Dr. Bálint György: Magaságy A mini édenkert

Magaságyásban termeszteni növényeket több szempontból is előnyös vállalkozás. Egy esztétikusan elkészített magaságyás kertünk, de akár erkélyünk, teraszunk dísze lehet. Viszonylag kis területen, vegyes kultúrában, sokféle, a háztartásban szükséges, egészséges zöldséget, gyümölcsöt termeszthetünk ezekben a magasított ládákban. Magaságyásban megkíméljük magunkat a fárasztó hajolgatástól, és olyan növények termesztésével is sikerrel járhatunk, amik egyébként kertünk talajtípusát nem kedvelik. Amennyiben kutyánk és kertünk is van egyben, és még gondozott veteményesre is vágyunk, akkor erre a problémára  szintén a magaságyás lehet a megoldás.

Az ágyásban termesztett növények nagyrésze fény és melegigényes, ezért fák és épületek árnyékába nem célszerű telepíteni a magaságyást. Az uralkodó szelek irányából érdemes valamilyen védelmet biztosítani ágyásunknak. A kényelmes munkavégzéshez legalább 50 cm-es közlekedő utat hagyjunk az ágyás körül, amit burkolhatunk könnyen kezelhető és telepíthető újra felhasznált gumiból készült ReFlex gumilappal, fenyőkéreggel, vagy akár murvával is. Amennyiben talicskával is meg akarjuk közelíteni ágyásunkat, úgy ennél szélesebb közlekedő úttal kell számolnunk. Előnyős, ha a magaságy közelében van vízcsap, vagy esővízgyűjtő, és a levágott növényi részek számára egy komposztáló.

A magaságyás deszkázata hőkezelt borovi fenyőből készül, ami külső felületkezelés nélkül is hosszú évekig díszítheti környezetünket. A keretéhez masszív tölgyoszlopokat választottunk, hogy ne csak a külső, hanem a belső felület is időjárásálló legyen, és feltöltött állapotban is stabil maradjon. A tölgyoszlopok földdel érintkező felületét postsaverrel kezeljük, hogy biztosan ellenálljon a földben levő mikroorganizmusoknak. A láda belső oldalát víz és légáteresztő geotextíliával fedjük.

A terméket lapra szerelve, előfúrva, a szükséges rozsdamentes csavarokkal és szerelési rajzzal együtt szállítjuk. Igény esetén telepítést is vállalunk. Egyedi, kisszériás gyártású, hazai termék.

Felületkezelés:

Az elkészült ládákat igény esetén kívül-belül kezeljük. Ehhez hagyományos skandináv felületkezelési módszert választottunk. Növényi alapú hajóolajjal beitatjuk az ágyásokat, ami különlegesen jól bírja a szélsőséges időjárási viszonyokat a speciális természetes olajok főzetének köszönhetően.
A felületet növényi alapú lakkal zárjuk.
Ára: 25.000 Ft/láda

Telepítés, rétegrend:

A magaságyás telepítésének ideális időpontja a tavasz, vagy az ősz. Az őszi telepítés mellett szól, hogy így még ültetés előtt megülepszik a talaj, amit a tavaszi magvetés előtt a szükséges mennyiségben visszatölthetünk. A munkát a kijelölt területen a föld egy ásónyomnyi kiemelésével kezdjük. A vakondok és a mezei egerek beköltözésének megakadályozása érdekében fektessünk egy sűrű szövésű dróthálót a gödör aljába oly módon, hogy az az egész területet, az oldalsó falakat is kibélelje. Ez után következik a szerves anyagok beterítése. Alulról kezdve a következő anyagokat rétegezzük egymásra: fák és bokrok lemetszett, durvára aprított ágai, majd következhetnek a nyári, szerves hulladékok, nádtörmelék, vagy a nyers, éretlen komposzt. Harmadik rétegként fűnyesedéket, lehullott lobot használhatunk. Erre kerülhet érett komposzt, esetleg istállótrágya, majd legvégül a termőföld.
Földfeltöltés ára: 25.000 Ft-tól

Mit ültessünk bele?

A magaságyásokat hagyományosan veteményezésre használhatjuk, azonban fűszer –és dísznövények számára is kitűnő választás lehet. Amennyiben a család friss és egészséges zöldségekkel való ellátása a cél, ezek közül kistermetű, gyorsan fejlődő, folyamatosan szedhető fajtákat válasszunk. Sok fűszernövény önmagában is védelmet biztosít bizonyos kártevőkkel szemben, ezért ha előre megtervezzük  ágyásunk összetételét, akár teljesen biogazdálkodást is folytathatunk. Eper, málna, szeder, ribizli, vagy egres szintén jól érezheti magát ágyásunkban.

Szeretné megvásárolni ezt az iskolakerti eszközt? Kérjen árajánlatot, vagy keresse fel a webáruházat!

Demonstrációs asztal

Az asztalon különféle bemutatókat lehet tartani, de akár játékokhoz is használható. Körülállható, ezért egy egész csoport számára alkalmas.

Méret: ø105 cm

Rovar és gombaölő szerrel magas nyomáson telített borovi fenyőből készült. A fotón a festett változat van.

Szeretné megvásárolni ezt az iskolakerti eszközt? Kérjen árajánlatot, vagy keresse fel a webáruházat!

mYnest madárles-játszótér

Az élővilágot megfigyeléssel lehet a legjobban megismerni. A mYnest madárles, egy olyan „fészek”, amiben a gyerekeket a környezetükben élő madarakat tudják megfigyelni, szinte testközelből. A Máté Bence természetfotóssal közösen tervezett mYnest, egy olyan különlegesen kialakított madármegfigyelő eszköz, amibe ha bebújunk, a madarak szinte észre se  vesznek bennünket, mi pedig csodálhatjuk a természet ezen kis repülő csodáit. A mYnest különböző modulokból áll össze, és két különböző kivitelben létezik: lehet lábakon álló, vagy földön álló („Erőd”) típus.

Az oktatóeszköz tartalma:

 • természetfotós játszótér torony (befoglaló méretek: 2,1m széles; 2,13m hosszú; 2,86m magas)
 • beázásmentes zsindelyborítás
 • közterületi betonozható vasalatok
 • szakszerű összeszerelés, festés (kívül 2 rétegben, belül 1 rétegben)- betonozható földhorgonyok – 4db
 • fénymentesen záródó nyílászárók (közel 95%-os fényzárás)
 • detektívüveg (edzett reflexiós üveg) + belülről nyitható-zárható védőajtó
 • mászólétra és mászófal
 • Máté Bence: Hasznos tanácsok madárfotózáshoz tábla
 • 3 személyes belső pad (1 felnőtt + 2 gyerek), belső tároló polc
 • szellőzőnyílások
 • belső csúszásmentes ReFlex gumiburkolat
 • homokozó, féligáteresztő fólia, 10 zsák homok
 • mYnest madáretető nagy (önetetős, közel 10kg eleség fér bele, macskavédett) 3m hosszú 10cm átmérőjű festett tartóoszloppal (korhadásgátló bevonattal), 10 kg napraforgómag – madárhatározó
Szeretné megvásárolni ezt az iskolakerti eszközt? Kérjen árajánlatot, vagy keresse fel a webáruházat!
Fenntarthatóság

A víztakarékosságot, a hulladékok csökkentését és újrahasznosítását, a környezetbarát megoldásokat kezdettől fogva integráltuk a programunkba, mint ahogy a megújuló energiaforrások hasznosítása és bemutatása is egyre nagyobb szerepet kap a szemléletformáló eszközök tervezésében.

Komposztáló

A komposztáló az újrahasznosítás egyik legnagyszerűbb, és legfontosabb eszköze. Kézzelfoghatóan lehet vele bemutatni a szerves anyagok körforgását. Nem utolsó sorban az iskolakert szervesanyag igényét is könnyen visszapótolhatjuk komposztálással.
A borovi fenyőből készült komposztáló biztosítja a megfelelő szellőzést a komposzt számára.
Méret: 120x120x80 cm

Szeretné megvásárolni ezt az iskolakerti eszközt? Kérjen árajánlatot, vagy keresse fel a webáruházat!

Esővízgyűjtő

A komposztálás mellet az esővíz gyűjtése a másik legismertebb kerti környezetvédelmi eszköz. A fennterthatóság jegyében az édesvízkészletek megőrzése mindannyiunk feladata. Az esővízgyűjtő konténer nem csak ennek a szemléletnek a bemutatására alkalmas, hanem a kert öntözéséhez szükséges vízmennyiség ellátását is szolgálja, csökkentve így a fenntartási költségeket.

Szeretné megvásárolni ezt az iskolakerti eszközt? Kérjen árajánlatot, vagy keresse fel a webáruházat!
Élmény

A környezeti nevelésben az élménycentrikusság nem csak a nagyon kellemes események megtapasztalását tűzi ki célul, hanem azt, hogy az esemény tudatossá váljon, a tapasztalás szemléletessé, így közvetlenül segítse a gondolkodást és az ítéletalkotást.

Interaktív oktatótáblák

A tanulást segítő táblák összhangban vannak a kert egyes elemeivel, a tanösvény témáival. Különböző kivitelű oktatótábláink vannak: hagyományos, és interaktív.
Interaktív táblák: Az oktatótáblák az érdekes, élményszerű, több érzékszervre ható információszerzés eszközei. Az interaktivitást forgatható, elhúzható, tekerhető vagy akár madárhangokat megszólaltató hangos tábla formájában valósítottuk meg.
Hagyományos táblák: A kültéri oktatótáblák játékosan oktatják a gyerekeket az állat-, és növényvilág összefüggéseire. Nagy ábrái és kiegészítő feliratai miatt óvodásoknak és iskolásoknak egyaránt ajánlott. Méret: 75×100 cm Az oktató táblák szettben kaphatók. 1 szettben 5 db van.

Szeretné megvásárolni ezt az iskolakerti eszközt? Kérjen árajánlatot, vagy keresse fel a webáruházat!

Mezitlábas ösvény

A mezitlábas ösvény az érzékelés egyik érdekes, játékos fejlesztő eszköze. 15 féle, különböző textúrájú felületen lehet végigsétálni: a kulé kavicstól a homokos felületen át a füves felületig. A gyerekek számára nagy élmény, hiszen számos anyag teljesen ismeretlen a mezitlábas talpnak!

Szeretné megvásárolni ezt az iskolakerti eszközt? Kérjen árajánlatot, vagy keresse fel a webáruházat!
Közösség

Az iskola- vagy óvodakertben az élet mindig közösségben zalik, ezáltal fejlődnek a társas képességek, a csapatmunkában történő együttműködés közben javul a gyerekek egymással és a felnőttekkel való kapcsolata. Ugyanakkor az is megvalósítható, hogy a kert a közösség számára a felüdülés, a rekreáció helye is legyen.

Szerszámtároló pad

A kültéri pad egyben szerszámok tárolására is alkalmas, mivel az ülőlapja felhajtható. Viszonylag nagy kivitele egész sereg gyerek leültetésére alkalmas. Mivel tároló funkciója is van, ezért kicsit „kincsesláda” jelleget is kap, például homokozójátékokat is elrejthet. Ígymindig kéznél lesznek a játékok vagy eszközök anélkül, hogy folyamatosan szem előtt lennének. Rovar és gombaölő szerrel magasnyomáson telített borovi fenyőből készült.
Mérete: 180x90x55cm
Anyaga: telített fenyő deszka, stafni és fűrészelt oszlop, natúr vagy festett kivitelben

Szeretné megvásárolni ezt az iskolakerti eszközt? Kérjen árajánlatot, vagy keresse fel a webáruházat!

Pergola

A pergola mint építészeti elem is fontos szerepet kap az iskolakertben. Kapuként a bejáratot jelzi, amelyre a kert nevét, feliratát is elhelyezhetjük, ezzel az iskolakertnek, mint térnek egyfajta egyedi jelleget adva. Oldalai rácsos kialakításuak, ezért befuttathatóak dísz- vagy haszonnövényekkel.
Rovar és gombaölő szerrel magasnyomáson telített borovi fenyőből készült.
Méret: 183x64x280 cm

Szeretné megvásárolni ezt az iskolakerti eszközt? Kérjen árajánlatot, vagy keresse fel a webáruházat!

Munkaasztal

Ahhoz, hogy a kertészkedés, vagy szabadtéri környezeti nevelés komfortos körülmények között történjen, szükségünk lehet egy-két praktikus kerti bútorra. A prémium minőségű , magas nyomáson telített borovi fenyőből készült, rendkívül masszív munkaasztal egy ilyen eszköz, emellett a közösségi munka egyik fontos eleme. Nagyméretű rakódófelülettel ellátott, melyet kiegészíthetünk kerti csappal, mosogatóval is, így nemcsak széleskörű ismeretterjesztésre alkalmas, de akár egy sütögetős, kerti osztály-partyban is fontos szerepet kaphat. Az alsó polcokon elhelyezhetjük a kerti a palántázáshoz szükséges eszközöket is, az oldalsó rézborítás pedig amellett, hogy patinás jelleget kölcsönöz az asztalnak, megóvja a terméket a felázástól.
Egyedi, kisszériás gyártású, hazai termék, gomba és rovarkár ellen kezelt faanyag. Az asztal oldalborításául szolgáló rézlemezt az oxidáció elkerülése érdekében lakkal kezeljük, hogy sok évig megtartsa fényét és patináját.

Méretek: 167 x 69 x 80 cm

Választható kiegészítők: csaptelep, mosogatómedence.

Szeretné megvásárolni ezt az iskolakerti eszközt? Kérjen árajánlatot, vagy keresse fel a webáruházat!

Padok, lócák

Hagyományos , de nagyon fontos kiegészítője egy iskolakertnek a két különböző méretű, rovar és gombaölőszerrel magas nyomáson telített borovi fenyőből készült lóca. Magassága gyermekeknek is megfelel.

Kivitel: natúr vagy festett 

Méret: 160x27x35 cm (nagy), 120x27x35 cm (kis)

Szeretné megvásárolni ezt az iskolakerti eszközt? Kérjen árajánlatot, vagy keresse fel a webáruházat!

Rönkbútorcsalád

A legkisebbekre gondoltunk a rönkbútorcsalád beillesztésekor. Óvodás vagy fiatalabb gyerekek, gyerekcsoportok szívesen telepednek le erre az alacsony ülőmagasságú eszközökre. De akár kisebb tornafeladatok is elvégezhetők rajta! A rönkülőkék további előnye, hogy könnyen átmozgathatóak.

A kültéri összeállítás 6db rönk ülőkéből és 2db hosszában félbevágott farönkből áll, melyek megfelelően kezelve vannak. Egyszerre akár tizennyolc gyermeknek is biztosít ülőhelyet.

2db félrönk pad (30cm átmérőjű, 210cm)
6db ülőke (20cm átmérőjű, 43cm)

Szeretné megvásárolni ezt az iskolakerti eszközt? Kérjen árajánlatot, vagy keresse fel a webáruházat!

Nyitott szaletli

A nyitott szaletli, vagy egyszerűbb nevén árnyékoló pavilon, játékos foglalkozások, élménycentrikus tanórák helyszíne lehet az időjárási viszonyoktól függetlenül. Mérete miatt kényelmesen elfér alatta egy több fős csoport is.

Szeretné megvásárolni ezt az iskolakerti eszközt? Kérjen árajánlatot, vagy keresse fel a webáruházat!
Megfigyelés

A hagyományos „előadásos” ismeretátadást felváltja a megfigyeléssel, saját tapasztalatszerzéssel történő tanulás. A határozottan elkülönülő életterek a megfigyelhető fajok, és a hozzájuk kapcsolódó jelenségek szélesebb skáláját adják.

Rovarhotel

Szeretné megvásárolni ezt az iskolakerti eszközt? Kérjen árajánlatot, vagy keresse fel a webáruházat!

Vizes biotóp konténer

A különböző biotópok bemutatása, megfigyelése a környezeti nevelés egyik fontos feladat. A vizes élőhelyek megfigyelésére, bemutatására alkalmas a vizes biotóp konténer, amelyben egy komplett mini kerti tó kapott helyet. Vízi növények, állatok (pl csiga) figyelhetők meg benne.

Szeretné megvásárolni ezt az iskolakerti eszközt? Kérjen árajánlatot, vagy keresse fel a webáruházat!

Meteorológiai állomás

A meterológiai állomás a környezet időjárási tényezőinek a megfigyelésére alkalmas. A légnyomás, pára, szélerősség, napsugárzás mérésére alkalmas eszközök nem csak érdekesek, de élőben nyomon is követhető velük a környezet változása.

Szeretné megvásárolni ezt az iskolakerti eszközt? Kérjen árajánlatot, vagy keresse fel a webáruházat!