Javában zajlik a költési időszak, és rengeteg élményben lehet részünk, ha kihasználjuk ezt a lehetőséget. Sokan nem tudják, hogy a kismadarak nyugodtan megfoghatók kézzel, szüleik nem hagyják el őket emiatt, ugyanis gyakorlatilag nincs szaglásuk – mondta el Kincses László a Magyar Madártani Egyesülettől. Ha a fészektől kissé távolabb eső fiókát találunk és az nem sérült, egyszerűen csak tegyük vissza a fészekbe vagy egy biztonságos helyre, ilyen lehet egy sűrű bokor. A szülők itt tovább tudják etetni.

Hajnalonta engemet
gerle-galamb költöget:
jó reggelt,
jó reggelt,
mindenki már rég fölkelt.

Rá a rigó: föl bizony,
gyöngyös harmatot iszom,
hű de jó,
hű de jó,
harmaton él a rigó!

Kányádi Sándor: Költögető /részlet/

Hogyan védhetjük egyszerűen a madarakat?

Megfigyelni egy odút, egy építkező gólyapárt látni közelről vagy végignézni egy madárgyűrűzést, ez is az élménycentrikus tudásszerzés egyik formája. Olyan közelségbe kerülhetünk ilyenkor a környezetünkben élő madarakkal, mint máskor sosem. Kertünkben, ha van szúrós bokor (pl. kökény) oda énekes madarak telepedhetnek le, akik így védve vannak a ragadozóktól. Iskolákban egy megfelelő helyen körbeültethetjük ezeket a cserjéket nem tövises fajtákkal is, hogy a gyerekeket ne szúrja meg. A gólyákat – akik közül egyre többen telelnek át itt Magyarországon – fészekmagasítókkal védhetjük. Miért is helyezik ki ezeket pontosan? Ezek a madarak egy tonna súly körüli fészket is építhetnek, lakott településen ehhez számukra a legszimpatikusabb hely általában egy villanyoszlop. Csakhogy így feszültség alatt lévő vezetékekre fészkelnek rá, és a fiókák sokszor életveszélyben vannak, sokan megégnek közülük. Osztálykiránduláson jó, ha megfigyeljük nem csak a repülő gólyákat, hanem a fészkeiket is. Ha rossz állapotban van valamelyik akár egy megdőlt kémény miatt – hozza fel példának Kincses László-, lezuhanhat az egész fészek, ezt minél hamarabb jelezni kell az MME-nek!

A gólyafészek akár egy tonnás lehet

Panelromantika

Városi környezetben is rengeteg lehetőség kínálkozik az állatok fészkelésére. A Keleti- pályaudvar épületén például legalább száz molnárfecske fészkel, de egy panelház is potenciális költőhely lehet. Hogyan szerezhetünk magunknak társaságot a tizedik emeleten? A kiindulási pont az odúk kihelyezése ugyanúgy, ahogy bárhova máshova tennénk. Cinegéknek való odú, sarlósfecskeodú vagy műfészek kerülhet ide, itatók igen változatos módon, és virágaink lehetnek lepkelegelők is. A sarlósfecske kifejezetten a felső emeleteket kedveli, de a cinege és a házi rozsdafarkú is egészen a legfelső emeletekig költözik – tette hozzá Kincses László. Fecskepelenkát mindenképp tegyünk az ennyire magas helyekre, és mindent nagyon jól rögzítsünk, nehogy valakit megzavarjunk ezzel a tevékenységünkkel! A panelházaknak az az előnye is megvan, hogy az előtte levő magas fák koronáját is könnyen megfigyelhetjük, így láthatunk akár szürke légykapót vagy más ritka madarat saját erkélyünkről.

A cinegék is kedvelik a többszintes házakat

Kölcsönhatásban

A Madarak és fák napját az egész természet védelmében rendezik. A madarak sem élnének meg a környezetük és növények nélkül, ezeken együtt kell osztoznunk. A város szép gondozott parkjai, tiszta stílusukkal gyönyörködtetnek minket, de emellett hagyjunk a kevésbé rendezett természetnek is helyet! A korhadtabb fákba harkály költözhet bele, aki szintén megjelent városi környezetben is. Így nem keresnek ott élőhelyet, ahol mi nem szeretnénk, hasznos jelenlétükkel viszont szebbé teszik a mi közegünket is. Hagyjunk meg fenyőfákat a kertünkben, ha van erre lehetőségünk, mert így a baglyoknak is telelőhelyet biztosítunk. Sokszor nem is vesszük észre, hogy a fák milyen jelentőséggel bírnak a környezetünkben, egy-egy fának története van! A gyökerétől kezdve a lombjáig igazi panelházként funkcionál, minden szinten más és más élőlények laknak!

Eperfa
– Itt lakmároztál egykor, az eperfán,
jaj, hogy szerettél. Majd ha por leszel,
egy nyári szellő még felém seper tán.

Almafa
– Bő, zöld szoknyában, széles terebéllyel
mesékről álmodom, ha jő az éjjel.
A lombjaim közt almák aranya.
Mindig csak adnék, én, örök anya.

Kosztolányi Dezső: Fák beszéde /részlet/

Rávilágítunk arra, milyen hatással van a fiatal generációra a média, tudományos alapon vizsgálva a kérdést. Láthatjuk a kutatási eredményekből, hogy hogyan viszonyulnak környezetükhöz a digitalizált társadalomban felnőtt gyerekek.