Ha a tavaszi nagytakarítás során előkerülnek olyan rég nem használt, de jó állapotú használati tárgyak, amik csak porfogóként működnek, és a lomtalanításról is lemaradtunk, necsüggedjünk! A tavalyi év során két teljesen új SZÚK nyitotta meg kapuit Budapesten.

SZÚK

A feleslegessé vált holmiktól a SZÚK által szabadulhatunk meg, amik alatt természetesen nem a bosszantó, a fa holmikat otthonuknak tekintő, rágcsáló bogarakra gondolunk. 2016-ban két nagyszerű, európai színvonalú Szemléletformáló és Újrahasználati Központ nyílt Budapesten. A központok hármas funkciót töltenek be: egyrészt a lakosság körében már jól ismert hulladékudvarként működnek. Másrészt Nyugat-Európában már évtizedek óta sikeresen működő újrahasználati központként is funkcionálnak.

Szemléletformáló óra a SZÚK-ban (Forrás: fkf.hu)

A könyvek a legkeresettebbek (Forrás: nemiskacat.hu) 

Mindkét központban teljesen felszerelt, 100 fős előadóterem, a szelektív hulladékgyűjtést és a komposztálást játékosan bemutató tanösvény, és természetesen újrahasznosított anyagokból készült játszótér várja a csoportokat. A SZÚK-ban felkészült pedagógusok korosztályonként különböző játékos tananyaggal várják a gyerekeket.

Tankert és komposztálás

 A Budapesten évente keletkező 20.000 tonna zöldhulladékból az FKF Nonprofit Zrt. pusztazámori telephelyén nagyon szigorú ellenőrzés mellett 8.000 tonna komposzt keletkezik. Ennek jelentős részét a pusztazámori telephely rekultiválására használják fel. Azonban, hogy a komposztálás ne csak egy légüres térben lebegő fogalom legyen a gyerekek számára, a XV. kerületi központban magaságyások is helyet kaptak. Itt élőben láthatják az érdeklődő csoportok a komposzt gyakorlati hasznosítását, és kipróbálhatják a magaságyban való ültetést is. Mivel nagy az érdeklődés a központok iránt, érdemes a látogatás előtt legalább 2 héttel bejelentkezni és időpontot egyeztetni.

Ide olyan megunt dolgainkat vihetjük be, amik átalakítás nélkül is használhatók. Letehetők a bútorok, sportszerek, játékok, könyvek, konyhai eszközök. Mint Dorogi Gabriella szóvivőtől megtudhattuk, a központoknak nagy sikere van a lakosság körében. Legkeresettebb cikkek a könyvek, amiből jelentős készletük van. Mivel az árak 125 Ft-nál kezdődnek, és a maximum 12.700 Ft, amit otthagyhatunk a legnagyobb holmiért, (az árak a használati tárgyak mérete alapján kerülnek kiszámításra) érdemes akár a kötelező olvasmányok beszerzése előtt ellátogatnunk a központok egyikébe.

Szemléletformálás óvodáskortól

 A központok harmadik funkciója a szemléletformálás. Az FKF munkatársai évek óta tartanak nagysikerű szemléletformáló előadásokat óvodákban, iskolákban. Mivel az oktatási intézmények részéről óriási az igény ezekre a kihelyezett, élmény centrikus tanórákra, ezért az FKF Nonprofit Zrt. az újrahasználati központokban is létrehozta az ehhez szükséges infrastruktúrát.

Az Újrahasznosítási Központ épülete (Forrás:ujnemzedek.hu)

Fontos infók a SZÚK-ról:

  • csak budapesti lakcímkártyával rendelkező, az FKF Nonprofit Zrt-vel szerződésben levő személyek adhatnak le tárgyakat a SZÚK-ban
  • az elvitel nincs lakhelyhez kötve- bárki bárhonnan elviheti a számára értékes darabot, miután kifizette a minimális, raktározási költségért felszámított díjat (min 125 Ft, max. 12.700 Ft/db)
  • elektromos berendezéseket nem tudnak fogadni a központokban, hisz arra nincs kapacitásuk, hogy minden egyes készüléket megvizsgáljanak, hogy működőképes-e, így felelősséget sem tudnak vállalni értük

Bejelentkezés óvodai, iskolai csoportoknak:

  • SZÚK XV. kerület, Károlyi Sándor utca 166.
    Sámsonné Vezendi Erika Tel.: 06 20 357 15 89
  • SZÚK XVIII. kerület, Méta utca-Besence utca 1.
    Tóthné Bodó Krisztina Tel.: 06 20 346 97 57

2017-04-27