Ősszel a kert színe megindul a zöld irányából a barna felé, ami kicsit lehangoló tud lenni. Ezért az a néhány piros paradicsom ami még ott virít az ágyásokban, nagyon jól tud esni az embernek. Szerencsére szép, napsütéses napok a mostaniak, igazi vénasszonyok nyara, így a paradicsom is érhet még egy kicsit. Azonban nem lesz ez sokáig így, ezért már most érdemes kitalálni mit csináljunk a tövön maradt sárgás-zöldes gombócokkal. Összegyűjtöttünk néhány ötletet, hogy ne csak a komposzt legyen az egyetlen megoldás:

 1. Ha őszi fagyok beálltáig a bogyók nem érnek meg, akkor a termést viselő hajtást (a levelekkel együtt) vágjuk le és akasszuk fel a kamrában, az előszobában vagy a konyhában (lényeg, hogy fagymentes legyen). Itt a bogyók fokozatosan beérnek és akár december közepéig is fogyaszthatók. (Bálint gazda
 2. A paradicsom utóérő, vagyis magukat a bogyókat is tovább érlelhetjük. Ha már nem zöld, hanem kapott egy kis sárgás színt, akkor az ablakpárkányra téve idővel bepirosodik. Vannak akik alapból így szüretelik, hogy megóvják az ütődéstől, repedéstől. Jól tudják ezt a spanyol paradicsom-importőrök is… Az íze persze nem ugyanaz, mint a tövön-pirosodottnak.
 3. A zöld paradicsomból savanyúságot (nem is akármilyet!) lehet készíteni. Azt viszont érdemes szem előtt tartani, hogy szolanint tartalmaz (mint a krumpli), ezért kerüljük a nyersen történő túlzott fogyasztását. A savanyúság készítésekor azonban megfőzzük, így már fogyasztható. Egy egyszerű receptet közlünk is:
HOZZÁVALÓK:
 • 2,5 kg zöld paradicsom (legjobb a lucullus)
 • 1/2 kg vöröshagyma
 • 10 dkg só
 • 1,5 l víz
 • 4 dl 10%-os
  ecet
 • 5 dkg cukor

A megmosott paradicsomot és a megtisztított hagymát félcentis karikákra vágjuk, lesózzuk, átkeverjük, és egy napig lefedve állni hagyjuk. Másnap egy jó nagy fazékban vizet forralunk, és hozzáadjuk az ecetet és a cukrot. Ha már lobog, belerakjuk a hagymát-paradicsomot kisebb adagokban, úgy, hogy minden adag előtt megkeverjük, és megvárjuk a víz újraforrását. Amikor elfogyott, még egyet forralunk rajta, üvegekbe szedjük, feltöltjük a forró lé maradékával, lezárjuk, és fejre állítjuk. Ezután dunsztba tesszük. Felbontva a hűtőben is jól eláll néhány napig.