Mézeskert

Hazánkban az Országos Magyar Méhészeti Egyesület kezdeményezésére a méhek napját 1994-től ünnepeljük, minden év április 30-án. A kiemelt nap célja, hogy a tavaszi virágzás idején különösen is felhívja a figyelmet a méhek természetben betöltött alapvető fontosságú szerepére – hiszen a méhek virágokat beporzó munkája nélkül sok mindent nélkülöznünk kellene.

Méhekre utalva

 A honos virágos növényfajok több, mint 78%-a a beporzásnál a rovarokra van utalva. Ebből a legnagyobb csoportot a hártyásszárnyúak alkotják, közéjük tartoznak pl. a poszméhek, a házi méhek, a fadongó, a darázs és még sokan mások. Ezeket követik a kétszárnyúak, a bogarak, majd a sor végét a lepkék zárják. A virágot beporzó rovarok számára a nektár táplálék, amit speciális szipókáikban levő szőrös nyelvükkel szereznek meg a virágokból. A tavaszi virágpompában aktuális iskolakerti foglalkozás lehet a méhek és a mézelő növények megismertetése a diákokkal.

Szép, de nem tartalmaz nektárt a telt virágú dália

Az utódok felneveléséhez sok energiára van szükség

 A rovarbarát ágyások kialakítása mind az iskolakertben, mind az otthoni oázisokban fontos feladat. A monokultúrás mezőgazdasági műveléshez hasonlóan, a kertekben egyre szegényesebb és egyoldalúbb növényválasztás oda vezetett, hogy napjainkra drámaian beszűkült a zöld területeken a rovarok számára tápláló, virágos növények kínálata. Ennek egyenes arányú következményeként jelentősen megfogyatkozott a virágok beporzását elvégző rovarok állománya is. Ezeknek a színpompás rovaroknak különösen nyáron, a gyümölcsfák virágzási dömpingje után kiemelt szükségük van a fajokban gazdag kerti növénykínálatra ahhoz, hogy az utódjaik felneveléséhez szükséges energiaszükségleteiket fedezni tudják.

Nektárt termelő porzólevelek, ezt szeretik a rovarok

Virágválasztás: a belbecs a lényeg

 Mint a fogyasztói társadalomban minden területen, úgy a növényeknél is az eladhatóság lett az elsőrendű érték. Ennek megfelelően a nemesítési folyamat során a porzóleveleket célzottan átalakítják sziromlevelekké. Ezáltal ugyan a növények telt, hatalmas virággal rendelkeznek, azonban ezek a telt virágok nem tudnak pollent termelni, így nem is tartalmaznak nektárt a méhek, lepkék, és társaik számára. Virágválasztásnál tehát minden esetben a hagyományos, porzóval rendelkező fajtákat részesítsük előnyben, elősegítve általuk is az ökológiai egyensúly és a természetes rend fenntartását.

Mézelő növények

Most pedig lássuk leltár szerűen, milyen növényekkel mely rovarcsoportokat csalogathatjuk a kertünkbe!

A méhvirágok élénk, elsősorban kék és bíbor színekkel, valamint kellemes illatukkal vonzzák poszméheket: rekettye, hóbogyó, levendula, kúpvirág, lángvirág, harangvirág, méhlegelő rózsák A lepkék, legyenek akár nappaliak, akár éjszakaiak, szintén kedvelik az igazi nektárt tartalmazó növényeket. Egyik kedvencük a június és szeptember között folyamatosan virágzó izsópfű, de a lonc, a ligetszépe, a szegfűk és a kankalinok ültetésével is megsokszorozhatjuk számukat kertünkben.

Fontos a fajgazdagság

Click edit button to change this text.