Az interneten elérhető egy Ruth Stout-ról készült film. A 96 évet élt hölgy beszámol arról, hogy 14 éven keresztül nem kellett már szupermarketbe menjen vásárolni, mert mindent magának termelt. A filmen látható, hogy a már kilencvenes éveiben járó, lassan mozgó hölgy egészen meghökkentő módon vet, ültet, ha egyáltalán annak lehet nevezni, ahogyan kosárkájából dobálja a csírás krumplit.

Lehet kertészkedni munka nélkül?

Ruth Stout az 1950-es évektől publikált kertészeti témákban, egyik könyve a Kertészkedés munka nélkül címet kapta. A kissé túlzó címet pontosíthatnánk „kevés munkával”-ra, de való igaz, hogy a kertjét egyedül művelő 90 éves özvegyasszony naponta csak 2-3 órát kellett töltsön a kerti munkával. Felsorolja, hogy mit nem csinál: nem ássa fel a kertet, nem kapál és nem locsol. Elnézve törékeny alkatát el is hisszük neki, de akkor mi a titka? A válasz a mulcs, méghozzá a mélymulcs.

Nem szeretnénk a technikát úgy beállítani, ami mindenre megoldást kínál, de valóban hasznos, és van olyan eset, amikor az a hasznos, ha nem alkalmazzuk. A technika hazai népszerűsítője Dr. Gyulai Iván.

Mi az a mélymulcs?

A mélymulcs a díszítő funkciójú mulccsal ellentétben vastag, akár 60cm is lehet, nem feltétlenül szép, de hasznos. Legolcsóbb a szalma, ami nem egy rétegben, hanem szendvics-szerűen 2-3 rétegben istálló alommal keverve a legjobb azért, mert a szalmában kevés a nitrogén a trágyában meg sok. Aki ezt alkalmazza, be kell hogy szerezze valahonnan a szalmát és a trágyát, de utána valóban nem fogja felásni a kertjét.

A „Ruth Stout kertje” című könyv borítója

A többrétegű művelés

Melyek a mélymulcsozás előnyei?

  • csökkenti a gyomosodási nyomást, mert a gyomok nem jutnak fényhez, ha mégis megtelepednének, sokkal könnyebb azokat kihúzni
  • véd az öntözéssel, csapadékkal keletkező talajtömörödés ellen, és egyben megvédi a talajt az eróziótól
  • folyamatosan nedvesen tartja a talajt, nem kell annyit öntözni
  • ezért nem kell ásni és kapálni
  • a mulcs trágyázza a talajt, a bomlás után talaj lesz belőle.

A vetés tehetjük a mulcs alá pl. a krumplinál, de van aki csak a földre teszi és ráhúzza a szalmát. A paradicsomnál a palántát bele lehet fektetni a mulcsba. Az alsó leveleket le kell tépdesni, és az így megkopasztott nodusokból gyökerek fognak képződni, erősebb lesz a növény.

A gyökérzöldségeket vethetjük úgy, hogy félrehúzzuk vasvillával a mulcsot, az árokba érett komposztot teszünk -ami tulajdonképpen egy megtámasztott bakhátként működik – ebbe húzunk egy kis magágyat, bevetjük a magot, és csak nedves szalmával takarjuk 3cm vastagon. Ezután  gondoskodni kell a nedvesen tartásról.

Mikor nem jó a teljes körű mulcs?

A kertek különböző élőhelyekkel rendelkezhetnek, és a bennük élő növények igényei eltérhetnek egymástól. Alkalmazkodni kell a talajhoz, az éghajlathoz, a növényekhez. Tavasszal a mulcs szigetelő rétegként működik, vagyis hidegen tartja a talajt. Ilyenkor félre kell húzni, hogy a zöldségek számára hasznos felmelegedés bekövetkezzen. A mediterrán fűszer-és gyógynövény ágyásba inkább kavics- vagy lávakő való, ami magában tartja a meleget.

Palánták mélymulcsos művelés esetén, sorrendben: 1.az ágyások kialakítása, 2.paradicsom, 3.hagyma

2017-05-11