Tavasz a természet újjászületésének évszaka, számos jeles nappal, országos, sőt nemzetközi szintű környezettudatos programmal irányítja figyelmünket a természetvédelemre, a fenntartható társadalom fontosságára. Április 22-én a Föld Napját ünnepeljük.

Kezdetek

A mozgalom a 70-es évek elején indult, Denis Hayes amerikai egyetemista vezetésével. Azóta az alternatív energiaforrások világhírű szakértőjévé vált Hayes és barátai 1989-ben Kaliforniában létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, ahonnan havonta küldtek hírleveleket a világ minden pontjára azzal a felhívással, hogy április 22-én a különböző rendezvényekkel, szabadegyetemi előadásokkal, majálisokkal hívják fel a figyelmet a környezetvédelemre és a fenntartható társadalom fontosságára.

Hazai vizeken

A felhíváshoz a hazai környezetvédők az elsők között csatlakoztak, és 1990-ben létrehozták a Föld Napja Alapítványt. Hazánkban a Föld Napja mozgalomhoz évről évre egyre többen kapcsolódnak különböző rendezvényekkel: van akik fát ültetnek, mások a környezetükben szedik össze a szemetet, megint mások környezeti vetélkedőket vagy falunapokat szerveznek. A eszközök sokfélék, a cél ugyanaz: felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára és arra, hogy mindenki tehet valamit azért, hogy unokáink is élvezhessék a teremtett világ szépségeit.

Érzékenyítés, szemléletformálás már a legkisebb kortól

Személetformálást soha nem késő elkezdeni, de azért a legjobb leghamarabb. Legkisebbeket is megtaníthatjuk a legalapvetőbb környezettudatos alapelvekre: fogmosáskor ne folyassuk feleslegesen a vizet, gyűjtsük szelektíven a hulladékot, részesítsük előnyben a friss, hazai termékeket az előre csomagolt, félkész vagy kész nagyüzemi árukkal szemben. Erre jó lehetőséget kínál, ha elvisszük már óvodás korú gyermekeinket is a piacra, ahol az őstermelő néni esetleg kissé satnyábbnak kinéző, de egészségesebb portékáit részesítjük előnyben.

 A Bosnyák téri piac                                                                                                                                                               Forrás: lokal.hu- Fotó: Sáfár Tibor

2016- a talajkímélő hüvelyes növények éve

Iskola-óvodakertekbe ültessünk fenntarthatóan termeszthető, évszázadok óta fogyasztott, tápláló, megfizethető hazai hüvelyes növényeket! Sok előnyük ismert: jót tesznek a talajnak, mert megkötik a nitrogént, ezáltal növelik a talaj termékenységét. Jót tesznek nekünk, mert kitűnő fehérjeforrások, magas vitamin és ásványi anyag tartalommal rendelkeznek, önálló fogásként is kitűnő választások lehetnek. A pénztárcánkat is kímélik, hisz könnyen, olcsón és nagy mennyiségben termeszthetők. A legismertebb képviselőik: borsó, bab, lencse, csicseriborsó.