Mi is az a talajszenzor?
A talajszenzor vagy más néven talajszonda egy, a talaj tulajdonságait mérő érzékelő. Olyan, a kertészek vagy más termesztőket segítő eszköz, amely a talaj bizonyos, ránézéssel vagy érintéssel nehezen megbecsülhető sajátosságainak az érzékelését, megfigyelését végzi.
A most ingyenesen igényelhető Flower Power szonda fejlett érzékelő-technológiákat használ a növények egészségének és jóllétének számos paraméteren keresztül történő ellenőrzéséhez. A 4 beágyazott érzékelő méri:

  • a talajnedvességet,
  • a környezeti hőmérsékletet,
  • a fényintenzitást és a
  • műtrágyák szintjét.

Az érzékelők által 15 percenként gyűjtött adatok alapján a felhasználó felmérheti a növény és a talaj egészségére vonatkozó különböző indikátorok értékét.

Hogyan tudjuk ezeket az adatokat kinyerni?
Az adatokat a szonda legfeljebb 2 hónapig a memóriájában tárolja, de magától nem küldi el azokat sehova. Ezért nekünk kell az adatokat (ajánlatos legalább kéthetente egyszer) begyűjteni. Ehhez bluetooth kapcsolaton keresztül egy mobileszközt kell a szondához csatlakoztatni, és az adatokat a Flower Power alkalmazással lehet begyűjteni.
Ennek mikéntjét, és egyéb technikai tudnivalókat, pl.: a szonda telepítési módját, felügyeletét, az alkalmazás kezelési bemutatóját egy magyar nyelvű weboldal részletesen, videókkal, és letölthető segédletekkel bemutatja. Maga az alkalmazás nagyon barátságos, és könnyen értelmezhető grafikájú felület.
Hogyan kaphatunk ilyen szuper eszközt?
Nem kell mást tennünk, mint felkeresnünk a http://grow.szemmuvesseg.hu/ magyar nyelvű oldalt, és az ottani leírások alapján leadni igénylésünket az eszközre.
Miért ingyenes?
A Flower Power talajszenzor nem csak nekünk segít, hanem az EU egy GROW Observatory nevű, egész Európára kiterjedő projektjét is. Ez egy több száz kis- és nagy gazdálkodó, kutató és további, a talajegészség iránt elkötelezett személy bevonásával működő hálózat, amelybe belkapcsolódva, a mi talajszenzoraink segítségével is támogatjuk a talajtudomány. A begyűjtött adatok segítségével pontosabbá válnak az előrejelzések, és a megfelelő adatbázis segíti a környezetgazdálkodást.

A talajszenzor és az alkalmazás azon túl, hogy a kertészet számára hasznos információkkal szolgál, egy érdekes és látványos eszköz is, amelyet az oktatásban, környezeti nevelésben használhatunk. Bemutathatjuk vele a talaj jellemzőit és azt, hogy ezek milyen hatással van a növényekre, illetve, hogy hogyan befolyásoljuk ezeket mesterségesen.

Az Flower Power eszközt egyébként meg tudjuk külön is venni ITT.