Az idei év végre újra megörvendeztetett bennünket fehér hótakaróval. A hó nem csak a gyerekeknek, vagy a téli sportok szerelmeseinek jelent örömet, hanem a földben szunnyadó magok is nagyobb eséllyel vészelik át a kemény fagyokat a vastag téli dunna alatt. Ne szalasszuk el a tálcán kínált lehetőséget: figyeljük meg a gyerekekkel a tél szépségeit!

Holle anyó rázza a paplant, avagy mikor hull a hó?

 Mikor a hőmérséklet a felhők magasságában fagyponton vagy az alatt van, és a csapadéktól duzzadó felhők már nem bírják tovább, akkor várhatjuk a hóesést. Ha a földfelszín közelében elég meleg a levegő, akkor a hó mire földre hullik esővé válhat. Ugyanezen elv alapján dől el hogy a lehullott hó vizes lesz-e, vagy száraz, porhó, ami könnyű és pelyhes. A hóember és hógolyó készítéshez alkalmas vizes hó akkor keletkezik, amikor a kicsit melegebb hőmérséklet miatt a lehulló pelyhek halmokba verődnek össze. Porhóra pedig akkor számíthatunk, amikor nagyon hideg a levegő, így a pelyhek kisebbek és kemények.

TIPP: Iskolakerti foglalkozás – Fogjunk hópelyheket!

 Ha szeretnénk megörökíteni e csodás téli kristályok formáját, esés közben kell elkapnunk őket. Ehhez szükségünk lesz egy jól behűtött üveglapra, és valami fixáló krémre, amit szintén lehűtöttünk. A fixálóval befújt jéghideg üveglappal felfegyverkezve menjünk ki a szakadó hóesésbe, és hagyjuk, hogy a pihék ráüljenek a lapra. Utána menjünk be a jó meleg szobába, és hagyjuk száradni, egy jó negyed óráig. Ha türelmesek voltunk, akkor a jutalmunk igazi hópihe lenyomat lesz.

Bentley egyik hópehely-mintaszerkezet fotója

„A mikroszkópon keresztül felfedeztem a hópelyhek csodálatos szépségét és úgy tűnt, hogy ezt a szépséget még nem látta és nem fedezte fel senki. Mindegyik hókristály egy tervezési mestermű volt és egyik terv sem ismétlődött. Amikor egy hópehely elolvad, akkor a mintaszerkezet is örökre elvész. Csak eltűnt ez a szépség és nem hagyott maga után semmi nyomot.”

Hópehely, a csillogó téli kristály

 Ha igazi téli csodát szeretnénk mutatni a gyerekeknek, erre a legalkalmasabb a hulló hópehely. A hópelyhek hatoldalú jégkristályok, formájuk pedig egyike a hét alapformának. Azt mondják, hogy két ugyanolyan hópehely nincs. Vajon tényleg? Nos, ha belegondolunk hogy egy átlag hópehely 1018 db vízmolekulát tartalmaz (az annyi mint 10 x 10 x 10…! tizennyolcszor), a különböző kombinációk száma megdöbbentő.

Hópehely Bentley

A hópelyhek világa sokakat megihletett. Közülük is az első, talán a leghíresebb Wilson Bentley, aki 1885. január 15-én készítette el első, de nem utolsó fotóját e jeges ékkőről. Az elsőt aztán még több ezer követte, ami által bebizonyosodott, hogy tényleg nincs két egyforma hópihe.

Wilson „Snowflake” Bentley 1925

2017-01-26