A VIII. Kerületben újabb attrakcióval bővült a patinás Füvészkert. A héten került átadásra a Fűfa névre keresztelt tankert, melynek létrehozásában Bálint György, az iskolakertprogram fővédnöke is aktív szerepet vállalt.

Ötlettől a megvalósulásig

Viszonylag rövid idő, egy év kellett ahhoz, hogy a Füvészkertben az álomból megszülessen a valóság. Mint Orlóci Lászlótól, a kert igazgatójától megtudhattuk, tavaly februárban alakult meg a tankert létrehozásával megbízott munkacsoport, melynek tiszteletbeli elnökévé Bálint Györgyöt választották. Bálint gazda ötleteivel, tanácsaival segítette a munkát, míg a tankert vizuális kialakítását a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói is segítették.

Orlóci László, a Füvészkert igazgatója

Bálint György, a Tankert fővédnöke

A Fűfa Tankert- Alacsony és magas ágyások, közösségi tér, pizzakert és babsátor

Óvodás és hamarosan iskolás csoportok is látogathatják a kertet

Kertészkedés a flaszteren

A közösségi kertek révén már hazánkban sem ismeretlen a város közepén termelt paradicsom, vagy uborka. A Józsefvárosi Önkormányzat támogatásával létrehozott tankert elsősorban a belvárosi oktatási intézmények, óvodák és iskolák gyermekeit várja, hogy testközelből megismerkedhessenek a növénytermesztés örömeivel. A kertben zajló munka során a kicsik játékos formában sajátíthatják el a környezettudatosság alapjait.

A kert felépítése

Az 500 m2-es alapterület egy nagyvonalú kert létrehozását tette lehetővé. A növénytermesztés 8 db (külön óvodás és iskolás méretű) emelt ágyásban zajlik, amik, hála a szellős elhelyezésnek, nagyobb csoportok számára is megteremtik a kertészkedés lehetőségét. A középen elhelyezett demonstrációs asztalokon elvégezhető az aktuális kerti munka. A kerti csappal ellátott  munkaasztalon feldolgozhatók a kert gyümölcsei. A nyitott szaletli játékos foglalkozások, élménycentrikus tanórák helyszíne lehet. A tankertben keletkező zöldhulladék komposztálásás és az ágyásokban történő újrafelhasználás révén hasznosul.

A tankert befektetés a jövőbe

A Füvészkert kezdeményezésének célja, hogy idővel regionális képzőközpontként a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium Iskolakertek projektjének tagjaként működjön a FűFa Tankert. Emellett a most kialakított tér alkalmas lehet arra is, hogy a városi kertészkedésnek tanuló bázisa legyen, ahol a városi kertészettel és városi mezőgazdasággal foglalkozó embereknek nyújthatnának tanácsadást, alapképzést. További célként szerepel, hogy a tanodát integrálni lehessen az ELTE képzési programjába, hiszen a pedagógus-, óvónő-, tanító-, szaktanár-  és gyógypedagógus képzés szerves részét képezheti a jövőben a fitopedagógia.

A gyerekeknél a tanulás fontos eleme a kétkezi munka

2017-05-04