Egy  nagyon kedves, és megható rendezvényre kaptunk a héten meghívást, Dr. Bálint György, alias Bálint gazda 100. születésnapjára. Egész pontosan az egyik szülinapjára, mivel maga a jeles nap nyár derekán lesz, ezért valószínűleg lesz még néhány ünnepi alkalom, amely ezt a valóban igen különleges dátumot ünnepli majd meg.

Az “Ország kertészének” szóló esemény helyszínéül találóan a városligeti Mezőgazdasági Múzeum impozáns épülete szolgált, fő szervezője pedig az a Magyar Mezőgazdaság Kft. volt, amely kiadó kötelékében Bálint Gyuri bácsi több, mint egy évtizedig volt a különböző kertészeti és kertbarát szaklapok alapítója, főszerkesztője, szerkesztője. Az ünnepségről természetesen az ajándékok, az ünnepi ebéd és a születésnapi torta sem hiányzott!

Megtisztelő érzés volt a sok ezüstös hajú, az ünnepelthez hasonló nagy élettapasztalattal rendelkező hajlott korú vendég között helyet foglalni. Kicsit olyan volt, mintha valami Bölcsek Tanácsán vett volna részt az ember (zárójelben csak annyit, hogy a mobiltelefont kortól függetlenül mindenki rutinosan kezelte :)).

A bensőséges hangulatú rendezvény első felében Gyuri bácsi igen kalandos, és bizony szomorú fordulatokban is gazdag élettörténetét hallgathattuk meg. Olyan érdekességeket is megtudhattunk róla, mint hogy számos kertészeti lap alapítása és szerkesztése, valamint besteller könyvek írása után, a híres Ablak c. műsorban friss, 1 napos nyugdíjasként kezdett bele. Ezt követően prominens személyiségek, mint Dr. Nagy István agrárminiszter, és volt munkatársak méltatták az ünnepeltet, foglalták kedves, baráti szavakba visszaemlékezéseiket, jókívánságaikat. A felszólalásokból további érdekességet tudhattunk meg, például azt, hogy Gyuri bácsi Gyümölcsöskert c. könyve az agrár szakirodalom bestellerlistájának dobogóján áll, a közel 260 ezer példányszámával (ebben a körben ugyanis már a 3 ezer eladott könyv is szép sikernek számít), illetve, hogy a Tv-ben már az első adás alkalmával is médiaszemélyiségeket megszégyenítő, profi módon viselkedett. Némi derültségre adtak okot az Ablak műsorból, illetve annak paródiájából bejátszott percek, valamint az olyan anekdoták, mint hogy sokan még a szobafikuszukat is Bálint gazda tanácsai szerint metszették.

Végül Gyuri bácsi emelkedett meghatottan szólásra, elmondta, zavarban van, mert mindig egyszerű közembernek érezte magát és ezután is annak fogja. Kajszibarackfája történetén keresztül a hűség fontosságára hívta fel a figyelmet: legyünk hűségesek a hazánkhoz, és a termőföldhoz!

Jó egészséget, és még sok boldog évet kívánunk az iskola- és óvodakertek fővédnökének, Bálint gazdának!

Az esemény részletesebb beszámolója ezen a linken érhető el:

Báint György 100 éves ünnepség