A ragyogó, sárga körömvirág régi barátja az emberiségnek, már a középkorban is gyógyításra alkalmazták. Fertőtlenítő hatásának korai felismerését és sokféle elnevezését a népnyelv is őrzi: „bűzhödt sebeket a tűzvirág főzetével tisztítják”.

Calendula officinalis – De vajon miért körömvirág a neve? Mert magva a köröm hajlott ívéhez hasonlít.

Az őszirózsafélék családjába tartozó orvosi körömvirágnak (Calendula officinalis) olyan sokféle alkalmazási területe van, hogy akár gyanús is lehetne, ha nem szerepelne Calendulae flos néven hivatalos drogként a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben. Gyógyhatásai: élénkítő, görcsoldó, ezért alkalmazzák asztmánál, köhögésnél, álmatlanságnál, szívdobogásnál és szorongásos állapotnál. Ezen kívül gyulladásgátló, antibakteriális, fertőtlenítő hatású is, így sebkezeléseknél is jó szolgálatot tesz. Legértékesebb része a virága, melyet június-júliusban szednek, pontosabban a fészekből kiszedett nyelves karima- vagy sugárvirágok. Ebből készítenek teát, kenőcsöt, és esszenciát.

De nem csak a gyógyászatban aknázzák ki értékes tulajdonságait, hanem a kertészetben is. Ugyanis a vidéki kertek ezen kedves képviselője a kertbe ültetve elűzi a gyökérfonalférgeket, távol tartja a levéltetveket, de főzete még csigaölő hatású is. Ráadásul sok gond sincs vele, ugyanis szárazságtűrő, igénytelen. Bár egynyári virág, ha bekerül egy kertbe, nem kell újra ültetni, mert az előző évben elszórt magokból kikel, és tömegesen megjelenik. De enyhe teleken még akár át is telelhet, ugyanis a kisebb fagyokat elviseli. Gyönyörű napsárga virágait nyár elejétől egészen a fagyokig ontja, sok esetben még karácsonykor is virágzik.

Mivel hasonlít az történelmi idők egyik igen drága fűszernövényére, a sáfrányra (bár helyettesíteni sem aromájában, sem színében nem tudja) régen virágait annak hamisítására is használták, de még manapság is színeznek vele ételeket. Ezen kívül kozmetikai szerek alapanyagaként is szolgál, sőt gyorsan száradó festékek előállítására is alkalmas.

Sok-sok hasznos tulajdonság ide, vagy oda, Iskolakertünkbe egészen más okból lett körömvirág ültetve. Zöldkatica Tanösvényünk egyik része a “Virágóra” elnevezésű ökológiai kísérlet, melybe időpontra nyíló, illetve csukódó virágokat gyűjtöttünk össze, és ebbe az ágyásba kapott helyet ez a sokoldalú növény. Hogy miért? Mert a szakirodalom szerint 9-10 óra között bontja ki ragyogó szirmait, melyeket 12 órakor zár be.