Tokaj-Hegyalján a szőlőterület a kuruc szabadságharc idején érte el a mindenkori legnagyobb kiterjedését. II. Rákóczi Ferenc a szabadságharc költségeinek jelentős részét szőlőbirtokai jövedelmeiből fedezte, 48 pontból álló szőlőművelési szabályzatot adott ki a hegyaljai szőlőbirtokain végzendő munkákkal kapcsolatban, amelyekből kiderül világhírű hungarikum  tokaji borok készítésének lényege elsősorban a technológia, és csak másodsorban az éghajlati- és talajviszonyok eredménye.

Neveletlen vagy jólnevelt?

Ha magára hagyjuk a szőlőtőkét, az a szár legfölső részén, a csúcson hajt ki a legintenzívebben és ott is terem. A kesze-kuszán növő hajtások árnyékot képeznek, a fürtök és szőlőszemek kicsik és savanyúak maradnak. Ha továbbra is gondozatlan marad, egyik évben többet, másik évben meg szinte alig terem a szőlő, minősége pedig mindig gyenge. A vesszők nagy részét ezért az évszázados termesztési tapasztalatok alapján különböző szabályok szerint szokták eltávolítani. Metszéssel nemcsak a termés mennyiségét és minőségét befolyásolják, hanem a tőkének a formáját is lehet alakítani. Azt az eljárást, ahogyan a vesszőket visszavágják, nevezik a szőlő metszésmódjának, azt a metszést pedig, amivel az egész tőkét formázzák (pl.  magasra vagy alacsonyra), hívják művelési módnak.

Metszés fajtái (Forrás: Czáka Sarolta-Valló László- A Metszés ábécéje)

A NAGYOBB KÉPEKÉRT KATTINTSON A VÁLASZTOTT RAJZRA!

A művelés fajtái (Forrás: Czáka Sarolta-Valló László- A Metszés ábécéje)

A NAGYOBB KÉPEKÉRT KATTINTSON A VÁLASZTOTT RAJZRA!

A metszés ideje

Elvileg lombhullástól rügyfakadásig lehet a szőlőt metszeni, de a gyakorlatban nem ilyen egyszerű. Az őszi-téli metszés mellett szól, hogy ilyenkor elmarad a vesszők könnyezéssel járó víz és tápanyagvesztesége. A rügyek ilyenkor viszont korábban fakadnak, ami növeli a fagykár kockázatát. A kései, már duzzadt rügyállapotban történő metszéssel a kései fagykár korrigálható. A fejművelésű szőlőkben csak nyitás után metsszünk. A tavaszi fagyok elmúltával a gyorsan növő hajtásokat ne sajnáljuk levágni, mert különben túlterheljük a tőkét.

Lugasok kialakítása (Forrás: Czáka Sarolta-Valló László- A Metszés ábécéje)

2017-01-05